Επιστροφή σε ποια κανονικότητα;

κορονοϊός

Την περίοδο που διανύουμε μετά τη λέξη κορονοϊός η  φράση που ακούγεται περισσότερο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση  πανηγυρίζει για την επιτυχία της στη διαχείριση της κρίσης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί ακόμη να περπατά  με άνεση στο Παγκράτι  και σε άλλες περιοχές με τον αέρα του λαοπρόβλητου. Το επικοινωνιακό του επιτελείο μπορεί να παρουσιάζει το δικό μας φόβο για τον θανατηφόρο ιό,  που μας κράτησε κλεισμένους για βδομάδες στα σπίτια,   και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ  ως  μέγιστο επίτευγμα της κυβέρνησης. Μπορεί ακόμη να ετοιμάζει με τη σιγουριά του νικητή  τα επόμενα βήματα και να σχεδιάζει ένα αφήγημα που θα εμπνεύσει τους Έλληνες.  Τη νέα εθνική συνειδητοποίηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η επιστροφή, όμως,  στην κανονικότητα γίνεται με τους δικούς τους  όρους .  Ακολουθώντας τη δική τους  ατζέντα. Εκείνη που δοκιμάσαμε πριν από τον  κορονοϊό.

Μια πολιτική μείγμα αυταρχισμού, λαϊκισμού , συντηρητισμού  και νεοφιλελευθερισμού που ζήσαμε από τις πρώτες μέρες που έγιναν κυβέρνηση. Η αστυνομική βία ήταν στην ημερήσια διάταξη. Οι τσαμπουκάδες του κ. Χρυσοχοϊδη παραβίαζαν το οικογενειακό άσυλο και ξεβράκωναν διαδηλωτές σε μια επίδειξη ακραίας βίας.  Δεν πάει  καιρός που αποβίβασαν  με ναυλωμένα πλοία ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας  και   σάπισαν στο ξύλο τους κατοίκους της Λέσβου. Τότε που  τα πρωτοπαλίκαρα  της ΕΛΑΣ, πριν βάλουν την ουρά στα σκέλια και αποχωρήσουν,  ακόμη και με πολιτικά  βανδάλιζαν και  χτυπούσαν πολίτες-ακρίτες που διαμαρτύρονταν.   Δεν πέρασαν μήνες που άλλαξαν  διάταξη του αθλητικού  νόμου και ψήφισαν νέα με αναδρομική ισχύ για να σώσουν τον ΠΑΟΚ και την ΞΑΝΘΗ  από τον υποβιβασμό στο όνομα της κοινωνικής γαλήνης.  Πριν από λίγες  μέρες , επίσης,   αναγκάστηκαν να αποσύρουν  το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων   το οποίο φαίνεται ότι μοίραζε εκατομμύρια σε κολλητούς και είχε οσμή σκανδάλου.

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το φόβο και το μούδιασμα της κοινωνίας  προσπαθεί  μέσα στην πανδημία  τη στιγμή που η Βουλή υπολειτουργεί και ούτε μπορεί να υπάρξουν συλλογικές αντιδράσεις να ψηφίσει απαράδεκτα νομοσχέδια και διατάξεις. Δείχνει πώς αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι τα περνάμε όλα με συνοπτικές διαδικασίες τώρα που βρήκαμε την ευκαιρία.

Χαρακτηριστική περίπτωση το νομοσχέδιο για το περιβάλλον το οποίο εισηγήθηκε ο υπουργός κ Χατζηδάκης και το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις  κομμάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και χιλιάδων πολιτών. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν  το WWW και η Greenpeace  αφήνονται έκθετα τα φυσικά οικοσυστήματα , αφού σε περιοχές Natura μπορεί να υπάρχει εξόρυξη υδρογονανθράκων και να δημιουργηθούν λατομεία και ξενοδοχειακές μονάδες.  Επιπλέον νομιμοποιούνται 500.000 αυθαίρετα  χτισμένα σε ρέματα και  σε δασικές εκτάσεις.

Θύελλα διαμαρτυριών με απρόβλεπτες εξελίξεις  και από  την τροπολογία της κ Κεραμέως για την απ’ ευθείας μετάδοση της δια ζώσης διδασκαλίας που πραγματοποιείται στη σχολική τάξη,  η οποία ψηφίστηκε χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την ΟΛΜΕ και  να συζητηθεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Να θυμηθούμε ότι  πριν από την πανδημία είχε καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και είχαν εξισωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των  αποφοίτων των κολλεγίων με εκείνα των πανεπιστημίων. Επίσης, πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα  ένα πολυνομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο έχει μια σειρά από αρνητικές ρυθμίσεις.  Φαίνεται στην πράξη  πόσο η κ υπουργός σέβεται τους  εκπαιδευτικούς  οι οποίοι από την πρώτη στιγμή  της πανδημίας στήριξαν με κάθε μέσο τους μαθητές τους και το δημόσιο σχολείο, όταν χρειάστηκε να  κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς υποδομή και ανάλογη επιμόρφωση. Όταν τους έβαλαν να τρέξουν στη φόρμουλα ένα με γάιδαρο και τα κατάφεραν. Η κ Κεραμέως  δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η σχολική τάξη είναι μια φωλιά στην οποία εκκολάπτονται όλοι οι μαθητές και την οποία οι εκπαιδευτικοί θα προστατεύσουν  με κάθε μέσο και κάθε κόστος. Σύντομα θα  καταλάβει , όπως πολλοί προκάτοχοι της, ότι οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές δε χωράνε στις σχολικές αίθουσες.  Ό, τι ο δάσκαλος δεν μπορεί  να διδάσκει τον χαφιεδισμό στους μαθητές του ούτε να γίνει μέρος ενός ριάλιτι σόου.

Η κυβέρνηση κάθε μέρα αποκαλύπτει το συντηρητικό και αντιδημοκρατικό σχέδιο της για την  επιστροφή στην  κανονικότητα. Είναι καιρός να ακουστούν οι πολίτες και οι συλλογικές τους εκφράσεις και να μην επιτρέψουν αυτό να γίνει με καταπάτηση των ατομικών , κοινωνικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων.

*Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας