Επισπεύδει την αποστολή στρατού στη Λιβύη ο Ερντογάν

762
στρατού

Η τουρκική προεδρία διαβίβασε στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη δρομολογεί η τουρκική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα με έκτακτη ενημέρωση, η προεδρία έστειλε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προϊδεάζει νωρίτερα γι’ αυτή την κίνηση.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη.

Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος της αντιπολίτευσης (MHP) ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το Καλό Κόμμα (IYI) και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) τάσσονται κατά μιας τέτοιας πρότασης.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό» δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας