Επίσκεψη Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία: Πρωτοφανές ετερόκλητο μέτωπο κατά του Ιράν

868
Επίσκεψη Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία

Η ιστορική συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε συμμάχους και εχθρούς ότι οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά προσηλωμένες στον στόχο της ανάσχεσης του κοινού τους εχθρού, του Ιράν, με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να βλέπει πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.

Ιστορική επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην Σαουδική Αραβία

Η μυστική συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής στην πόλη Νέομ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιβεβαιώθηκε από ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά διαψεύσθηκε από το Ριάντ, έστειλε ένα συντονισμένο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή συσπειρώνονται.

Είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη επίσκεψη ισραηλινού ηγέτη στην Σαουδική Αραβία, μία συνάντηση αδιανόητη μέχρι πρόσφατα, αφού οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Αλλά υπογραμμίζει τον βαθμό ανησυχίας των δύο χωρών για το Ιράν και δείχνει πώς η αντιπαλότητα με την Τεχεράνη προκαλεί αναθεώρηση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Είναι για το Ιράν, το Ιράν, το Ιράν», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός παρα τω πρωθυπουργώ Τζάσι Χάνεγκμπι στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού όταν ερωτήθηκε για την επίσκεψη. «Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο άξονας που θα απομονώσει το Ιράν».

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της χώρας, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν και οι δύο την ισχυρή υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ και τον στήριξαν στην εκστρατεία της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν που είχε υιοθετήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας