Παγίδα για Κύπρο: Σε τακτική Ανάν “κλειστού τέλους” προσανατολίζεται ο Γκουτιέρες

2120
κύπρο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, διπλωματικοί κύκλοι της Ε.Ε, με βάση πηγές της Realnews (8/12), τόνιζαν ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για το Κυπριακό, οι “δύο κοινότητες” ή θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεσμευμένες σε διαδικασία “κλειστού τέλους“, πράγμα που σημαίνει διαπραγμάτευση που θα καταλήξει υποχρεωτικά σε συμφωνία, ακόμα και με επιβολή της άνωθεν, από την Γ.Γ του ΟΗΕ για παράδειγμα, κάτι το οποίο προφανέστατα συνιστά μεγάλη παγίδα για την Κύπρο είτε η δυναμική χάνεται με ότι αυτό συνεπάγεται και τότε ο επιμερισμός ευθυνών που θα ακολουθήσει, μπορεί να αποδειχθεί κόλαφος για την ελληνοκυπριακή πλευρά με οδυνηρές συνέπειες.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών συνιστούσαν στην ελληνική πλευρά την προσφυγή για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι αυτό απαιτεί συνυποσχετικό με την Τουρκία, αλλιώς αυτή η προσφυγή κινδυνεύει να έχει την κακή τύχη της απόρριψης της από το Δικαστήριο, όπως συνέβη με  το φιάσκο της ανάλογης προσφυγής επί πρωθυπουργίας του μακαρίτη Κ. Καραμανλή.

Στο μεταξύ το συνυποσχετικό, χωρίς παραδοχή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία, θα είναι μία μεγάλη παγίδα, που, μέσω των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη του, μπορεί να οδηγήσει στην πράξη στην συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τώρα, φαίνονται πιο καθαρά τα τραγικά λάθη της ελληνικής πλευράς, η οποία, όταν η Τουρκία καιγόταν για το άνοιγμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, αντί να θέσει ως πρώτη και ίσως μόνη προϋπόθεση την αποδοχή του Δικαίου της Θάλασσας, που ήταν άλλωστε και ευρωπαϊκό δίκαιο, έδωσε περήφανη το πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία χωρίς να θέσει την παραμικρή προϋπόθεση, θεωρώντας ότι το άνοιγμα και μόνο αυτού του δρόμου, θα υποβοηθούσε τα μάλα στην επίλυση των ζητημάτων που πρόβαλε η Τουρκία. Οικτρές αυταπάτες! Άλλωστε η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού είναι μια αποτυχημένη και μοιραία πορεία οικτρών “αυταπατών“, εθελοδουλίας στα Δυτικά κέντρα και προδοσιών!

 

B.Z

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας