Επέτειος Ιμίων: Μιλούν για “ακατοίκητες” νησίδες απέναντι από Σμύρνη

676
Επέτειος Ιμίων

Η κατακόρυφη αύξηση των τουρκικών προκλήσεων έχει από πίσω “βαθύ σχέδιο” επίσημης αμφισβήτησης ελληνικών νησιών στο Αιγαίο

Σχέδια άκρως επικίνδυνα ετοιμάζει όπως όλα δείχνουν η Τουρκία, αφού μέσω του ελεγχόμενου τύπου της  παρουσίασε  την χθεσινή παραβίαση και την υπερπτήση τουρκικών μαχητικών σε  Οινούσσες, Παναγιά και Ρω μεταξύ άλλων, ως δήθεν “ακατοίκητες” νησίδες απέναντι από την Σμύρνη, στις οποίες κατά την νεο-οθωμανική λογική πιθανόν “ επιτρέπονται” εναέριες βόλτες, τουρκικών F-16.

Μεγάλη τουρκική εφημερίδα παρουσίασε αρχικά ως ελληνική εκδοχή την υπερπτήση χθες Παρασκευή, των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας τις Οινούσσες στα τουρκικά ως (Koyun Adası).

“Η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το νησί Οινούσες (Koyun) και δύο άλλα ακατοίκητα νησιά τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.

Το νησί Οινούσες βρίσκεται δίπλα στη Χίο, απέναντι από τη Σμύρνη, ενώ στα άλλα δύο νησιά δεν υπάρχει οικισμός”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας αναμένει αύξηση των των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα, όχι μόνο λόγω της επικείμενης παραλαβής των Rafale, αλλά και λόγω της εσωτερικής καταστάσεως στην γειτονική, ενώ το Non paper για τον East Med από τις ΗΠΑ, ίσως δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη θρασύτητα στην Άγκυρα.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τις προκλήσεις στα νησιά μας

Πολλοί εκτιμούν ότι η Τουρκία προσπαθεί εναγωνίως να δημιουργήσει κλίμα έντασης με την χώρα μας, και ίσως την πρόκληση και “ενός επεισοδίου”, μόνο που οι σχεδιασμοί των Τούρκων πάντα έχουν “μεγάλο βάθος”.

Σύμφωνα με τον Abdullah Bozkurt, ο τουρκικός στρατός έχει καταγράψει  σε λίστα 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος, το καθεστώς των οποίων ετοιμάζει να το αμφισβητήσει επίσημα, ενώ το όλο πλάνο έχει και σχέδια πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο.

Με λίγα λόγια η πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο από την Τουρκία, είτε δια θαλάσσης, είτε δια αέρος, θα έχει στόχο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νήσων αυτών, ενώ στα νησιά που αμφισβητούνται είναι και οι Οινούσες, οπότε τίποτα δεν λέγεται και δεν γράφεται τυχαία.

Τα αμφισβητούμενα (κατά την Τουρκία) νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμοί παρατίθενται ως εξής: τρεις τοποθεσίες στη Zurefa, 13 στην Koyun Adaları (Oινούσσες), 21 στην Hurşit (Φίμενα), 18 στην Nergiscik (Άρκη), 15 Keçi, 12 στην Gelemez, 2 στην Bulamaç (Φαρμακονήσι), 10 στην Sakarcılar, 11 στην Koçbaba, 2 στην Karaada (Στρογγύλη) και 24 τοποθεσίες γύρω από το νησί της Κρήτης.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καταγράφουν καθημερινά ως παραβιάσεις την παρουσία ελληνικών δυνάμεων επί των νησιών μας και μέσω του τουρκικού υπουργείου άμυνας αναφέρουν ότι “θα συνεχίσουν να προστατεύουν  τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στη νήσο Κύπρο σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας”.

Ειδικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί , πρώην στρατιωτικοί στην Τουρκία, συντηρούν και διαπαιδαγωγούν τον λαό τους ότι του ανήκουν πολλά εδάφη της ελληνικής επικράτειας, με στόχο κάποια στιγμή στο μέλλον να τα “κατακτήσουν”, ενώ μετά την υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας τρέμουν κυριολεκτικά για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε αυτά, περισσότερο από όσο δείχνουν.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι ικανό να “βάλει φωτιά” σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο αν δεν τον σταματήσει κάποιος, και αυτός ο “κάποιος” είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που θα πολεμήσουν μόνες εάν και εφόσον απαιτηθεί, και αυτό οφείλουμε να το τονίζουμε πλέον καθημερινά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας