Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Ε.Ε. για δασμούς στα αυτοκίνητα

859
δασμούς

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν σήμερα ότι θα απαντήσουν «γρήγορα και με τον κατάλληλο τρόπο», στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όμως εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, επέδωσε επισήμως το βράδυ της Κυριακής, στον Λευκό Οίκο, την έκθεσή του για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε, με βάση τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης, να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως απειλεί ότι θα κάνει εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι τα εισαγόμενα οχήματα συνιστούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» – μια αιτιολόγηση που έχει ήδη χαρακτηριστεί «τρομακτική» από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του περιθώριο 90 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τον εξοπλισμό τους, κάτι που θα έπληττε κυρίως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας που διενεργούσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αν η έκθεση αυτή οδηγήσει σε επιζήμια μέτρα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιδράσει γρήγορα και με τον ανάλογο τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Παρασκευή, στο Βουκουρέστι, για να αποφασίσουν αν θα δώσουν στην Κομισιόν το «πράσινο φως», ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, θέλουν να επιταχυνθεί η διαδικασία, όμως η Γαλλία εμφανίζεται πιο επιφυλακτική, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. Το Παρίσι θέλει να διασφαλίσει κυρίως ότι τα αγροτικά προϊόντα δεν θα συμπεριληφθούν στη διαπραγμάτευση, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας