Εμβόλιο Pfizer: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει κάποια άσχημα νέα

1301
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει κάποια άσχημα νέα

Εμβόλιο Pfizer: Είναι από τα πιο δημοφιλή εμβόλια, ωστόσο μετά από έξι μήνες η δράση τους δεν έχει και μεγάλη αξία!

Πιο συγκεκριμένα, νέα μελέτη δείχνει τη σταδιακή μείωση ανοσίας μετά από έξι μήνες.

Παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στο Ισραήλ ο αριθμός των ατόμων με σοβαρή νόσο COVID-19 εμφανίζει σταδιακή αύξηση, και αυτό πιθανά αποδόθηκε στη φθίση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου.

Για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε μία μελέτη σε λειτουργούς υγείας που μελετούσαν μηνιαία τον τίτλο των IgG και των εξουδετερωτικών τους αντισωμάτων, και διάφορα γραμμικά μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμήσουν τη δυναμική της πορείας των επιπέδων των αντισωμάτων μέσα σε έξι μήνες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «The New England Journal of Medicine».

Εμβόλιο Pfizer: Η μελέτη συμπεριέλαβε 4.868 άτομα και 3.808 συμμετείχαν στην ανάλυση.

Τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώθηκαν γρήγορα εντός τριών μηνών φτάνοντας σε ένα σχετικά σταθερό επίπεδο μετέπειτα.

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν χαμηλότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (λόγος των μέσων τιμών 0,64), χαμηλότερα σε όσους ήταν άνω των 65 ετών σε σχέση με όσους ήταν 18 έως 45 ετών (λόγος των μέσων τιμών 0,58), και για όσους ήταν ανοσοκατεσταλμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους (λόγος μέσων 0,30).

Συμπερασματικά χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων μετά από έξι μήνες εμφάνισαν όσοι ήταν άνω των 65, είχαν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή και επίσης χαμηλότερος τίτλος αντισωμάτων παρατηρήθηκε σε άνδρες.

Για το λόγο αυτό εγκρίθηκε από τον FDA η χορήγηση μίας τρίτης δόσης ενίσχυσης στους άνω των 65 και στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Απίστευτο: Δείτε τα κέρδη Pfizer & Moderna από την τρίτη δόση του εμβολίου

Pfizer & Moderna: Τρομερά κέρδη έρχονται για τις δύο πασίγνωστες εταιρίες από την τρίτη δόση του εμβολίου. Πόσα χρήματα θα πάρουν.

Ειδικότερα, οι κατασκευαστές εμβολίων Pfizer και Moderna όπως όλα δείχνουν θα κερδίσουν δισεκατομμύρια ευρώ από τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με τα κέρδη να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εύρος της διανομής της παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την αναλύτρια της Mornignstar, Κάρεν Άντερσεν, μόνο από τις «αναμνηστικές» δόσεις οι Pfizer και Biontech θα λάβουν ποσό που θα αγγίξει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Moderna να κερδίζει περί τα 14 δις.

Εμβόλιο Pfizer: Pfizer & Moderna: Ποια είναι η στάση της Αμερικής

Όπως σημειώνεται στο MarketWatch, ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την πρόθεσή της κυβέρνησής του να προωθήσει την τρίτη «αναμνηστική» δόση του εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού. Η έγκριση, ωστόσο, δεν ήρθε και η τρίτη δόση για την ώρα προτείνεται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών, άλλα και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με την πανδημία, βέβαια, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές θα αλλάξουν, για ακόμη μία φορά, τις οδηγίες τους – κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη «έκρηξη» κερδών για τις κατασκευάστριες των εμβολίων, Pfizer και Moderna, με τα σκευάσματα των οποίων έχουν εμβολιαστεί ήδη 99 και 68 εκατομμύρια άτομα αντίστοιχα.

Pfizer & Moderna

«Η ευκαιρία είναι ανάλογη των δισεκατομμύριων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα χρειαστούν εμβολιασμό και ενισχυτική δόση», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Μάικλ Γιε.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, άλλωστε, μπορούν να κερδίσουν και από άτομα που έκαναν αρχικά άλλα εμβόλια. Για παράδειγμα, η Βρετανία σχεδιάζει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε όλους άνω των 50 ετών αλλά και σε μέλη ευάλωτων ομάδων – με βασικό πλάνο το εμβόλιο της Pfizer ως κύρια επιλογή, και της Moderna ως εναλλακτική λύση.

Για την Pfizer και τη Moderna, τέλος, οι ενισχυτικές δόσεις θα είναι πολύ πιο κερδοφόρες από τις αρχικές δόσεις, καθώς δε θα συνοδεύονται από το κόστος έρευνας και ανάπτυξης που επωμίστηκαν για την παραγωγή τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της WBB Securities, Στιβ Μπρόζακ, οι ενισχυτικές δόσεις θα αντιπροσωπεύουν «σχεδόν καθαρό κέρδος» σε σύγκριση με τις αρχικές δόσεις.

Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση εμβολίου – Εμβόλιο τρίτη δόση: Ποιοι θα την κάνουν

Άλλες τρεις κατηγορίες πολιτών θα κληθούν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής και ανακοίνωσε το ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν υπάρχει οδηγία για χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης σε όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο στις κατηγορίες που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή.

Οι τρεις επιπλέον κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση:

Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας

Πολίτες άνω των 60 ετών

Υγειονομικοί

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα.

«Συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και του θανάτου. Το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, έδωσε από την αρχή τη θεώρηση ότι η προστασία θα είναι βραχύχρονη.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης. Φάνηκε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από έξι μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, αποτέλεσε κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω των εμβολίων», ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ατόμων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μια τρίτη δόση εμβολίου.

Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι). Για αυτούς η τρίτη δόση είναι συμπληρωματική δόση. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα με μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη είναι αυτή των ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό», πρόσθεσε.

Τρίτη δόση εμβολίου – Εμβόλιο κορονοϊού: Τι έγινε στο Ισραήλ

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μελέτες από το Ισραήλ, που 30/7/2021 χορήγησε τρίτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών, δείχνουν πως η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση.

Στους μισούς από το 1.378.000 που έλαβαν τρίτη δόση, αυτή υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σχέση με αυτά που δημιουργήθηκαν από τη δεύτερη δόση. «Ο υψηλός τίτλος αντισωμάτων μεταβάλλει όλες τις εκφράσεις της λοίμωξης», σημείωσε.

Παράλληλα, εξήγησε πως από το CDC αναμένεται να δοθούν δεδομένα για άτομα, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, που έλαβαν την τρίτη δόση. «Θα έχουμε σε σύντομο διάστημα δεδομένα που μπορεί να αποδείξουν ότι η τρίτη δόση μπορεί να είναι και η τελική στην καταπολέμηση του κορονοϊού», τόνισε.

«Ακολουθούν κρίσιμοι μήνες, θα ήταν ίδια η απόφαση και με περισσότερους εμβολιασμένους»

Σε ερώτηση για το γιατί η Επιτροπή αποφάσισε πριν τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε: «Πάμε πιο γρήγορα διότι το κύμα που αναφέρατε είναι μπροστά μας. Οι μήνες που ακολουθούν θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας και αν θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας.

Σε άλλες περιπτώσεις αφήνεται από τους διεθνείς οργανισμούς η λήψη της απόφασης από το κάθε κράτος με βάση τα δεδομένα του. Και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη μας τον ΕΜΑ αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας. Συμπορευόμαστε θα έλεγα και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν λάβει ανάλογες αποφάσεις».

Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση εμβολίου: Η πρόοδος με την έγκριση των εμβολίων

Σχετικά με τις εγκρίσεις των εμβολίων, τόνισε: «Οι εγκρίσεις των εμβολίων έρχονται ανάλογα με τη χρονολογική σειρά των αιτήσεων. Το Moderna έχει κάνει την αίτηση αρχές Σεπτέμβρη, σε λίγες εβδομάδες θα πάρει την ανάλογη έγκριση».

Σε ερώτηση για το αν υπήρχε κάλυψη 80% – 85% και το αν θα υπήρχε και πάλι απόφαση για τρίτη δόση, σχολίασε: «Πολύ θα θέλαμε να είχαμε φτάσει στο 85% εμβολιαστικής κάλυψης, όλα θα ήταν διαφορετικά. Να μην ξεχνάμε ότι ένα εμβόλιο επηρεάζεται μεν από τις μεταλλάξεις, αλλά η φθορά των αντισωμάτων παραμένει. Και τέτοιο υψηλό επίπεδο να είχαμε, θα ήταν πιθανή η χορήγηση της τρίτης δόσης αν είχαμε καταλήξει ότι ένα συγκεκριμένο σχήμα εμβολιασμού ανοσοποιούσαν ένα άτομο από τον κορονοϊό».

«Μακάρι οι γονείς να άρουν τους δισταγμούς τους»

Η κ. Θεοδωρίδου δέχθηκε ερώτηση για τη συνάντηση της Τρίτης (21.09), στο υπουργείο Παιδείας παρουσία και της κ. Παπαευαγγέλου, για το πώς θα καταφέρουν να πείσουν τους γονείς που διστάζουν να πείσουν τα παιδιά τους.

«Οι γονείς που είναι διστακτικοί, δεν θα πειστούν με μια κουβέντα. Θέλει να ακούσεις τον δισταγμό του άλλου, να τον ακούσεις, να τον ενημερώσεις. Να ξανάρθει, να τον ενημερώσεις ξανά και να διώξεις τον δισταγμό του. Μακάρι να καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερους γονείς να άρουν τους δισταγμούς τους, να μιλήσουν με τους παιδιάτρους και να πάρουν τις απαντήσεις που θέλουν», απάντησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας