Εμίρ Κουστουρίτσα: Οι Ρώσοι βοηθούν τα Βαλκάνια εδώ και 200 χρόνια

2037
κουστουρίτσα
Ο μεγάλος Σέρβος σκηνοθέτης δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις που κατηγορούν τη Ρωσία για παρεμβάσεις είναι εκείνες «που παρεμβαίνουν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια».

Τη θέση ότι ο ρόλος της Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι «πολύ ειρηνικός» εξέφρασε μιλώντας στο Sputnik ο μεγάλος Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα.

«Πιστεύω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι εδώ και 200 χρόνια στα Βαλκάνια είναι απλώς να βοηθήσουν να δημιουργηθούν δεσμοί και να προσπαθήσουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές δυνάμεις που κατηγορούν τη Ρωσία για παρεμβάσεις είναι εκείνες «που παρεμβαίνουν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια».

«Αυτό είναι ένα ερώτημα ισχύος, από το οποίο, ελπίζω ότι σε 20 ή 30 χρόνια […] θα μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος είναι ένα καλύτερο μέρος», τόνισε ο Εμίρ Κουστουρίτσα, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως μια τέτοια παγκόσμια εξισορρόπηση δε θα οδηγήσει σε μεγάλες συγκρούσεις.

Απαντώντας σχετικά με το αν η Σερβία το βρίσκει δύσκολο να βρει μια ισορροπία στη συνεργασία με τη Δύση, αλλά και με τη Ρωσία, ο Κουστουρίτσα τονίζει ότι «υπάρχουν αδελφικοί δεσμοί ανάμεσα σε εμάς (τους Σέρβους) και τους Ρώσους και με άλλους Σλάβους, τους οποίους υπολογίζουμε σοβαρά. Αυτό που πάντα τονίζω είναι ότι αν ο κόσμος είναι ελεύθερος, το οποίο αμφισβητώ, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε συμφωνίες με τους Ρώσους, αλλά και με τους άλλους. Όμως η πολιτική στα Βαλκάνια (χαρακτηρίζεται από) το βάρος του να μη μπορείς να συνεργασίες με τους Ρώσους», κατέληξε ο μεγάλος σκηνοθέτης.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα μίλησε στο Sputnik στο περιθώριο της συνάντησης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Μάλιστα ο Σέρβος σκηνοθέτης τόνισε ότι οι φιλικές σχέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με τη Ρωσία αποδεικνύουν ότι τέτοιες σχέσεις είναι δυνατό να υπάρξουν.

*Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας