ΕΛΣΤΑΤ, δεύτερο τρίμηνο: Ανεπαρκής ανάπτυξη, πτώση σε ιδιωτική κατανάλωση-επενδύσεις

937
ελστατ

Με ταχύτερους αλλά όχι ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου ύστερα από ένα μάλλον απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο. Στην επιτάχυνση συνέβαλε μόνη σχεδόν η μεγάλη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤτο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,8% σε σχέση με το πρώτο και 1,9% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018).  Το πρώτο τρίμηνο είχε παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,2% και 1,1% αντίστοιχα. Παρά τη βελτιωμένη επίδοση του δεύτερου τριμήνου, θα είναι και πάλι δύσκολο να επιτευχθεί ο επίσημος στόχος που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για ανάπτυξη 2,3% στο σύνολο του 2019.

Αναλυτικά τα στοιχεία, που διαμόρφωσαν το ΑΕΠ.

Μεταβολή σε τριμηνιαία βάση

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Η δημόσια δαπάνη έκανε άλμα 4,3%, ενώ αντισταθμίζοντας την οριακή πτώση (0,4%) στην κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4%.

– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν 3,3%. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών ήταν αυξημένες κατά 4,2% και των υπηρεσιών κατά 2,8%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 0,8%. Οι εισαγωγές αγαθών κατέγραψαν πτώση 0,9%, ενώ των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,2%.

Μεταβολή σε ετήσια βάση

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η δημόσια κατανάλωση ενισχύθηκε 5,3%, ενώ η ιδιωτικη μειώθηκε ελαφρά, κατά 0,7%.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8%.

– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5,4%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

– Oι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7%. Οι εισαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν 3,9% και των υπηρεσιών κατά 2,8%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας