Ελλάδα και Κύπρος μπροστά στο νέο Αττίλα-3

1619
Ελλάδα

Ο “Πορθητής” πραγματοποιεί εδώ και ώρες γεώτρηση σε μεγάλο βάθος στην Κυπριακή ΑΟΖ και όλα δείχνουν ότι τον Ιούλιο θα ακολουθήσει με γεώτρηση και το δεύτερο Τουρκικό γεωτρύπανο το ” Γιαβούζ“, ενώ δεν αποκλείεται οι ωμές προκλήσεις να συνεχιστούν με γεώτρηση, νότια του Καστελόριζου και σε ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής ΑΟΖ.

Η πρόκληση πλέον από την πλευρά της Τουρκίας  παίρνει τον χαρακτήρα ευθείας και έμπρακτης καταπάτησης των θαλάσσιων δικαιωμάτων της Κύπρου.

Το ερωτήματα που τίθενται πλέον καθαρά είναι κάτι παραπάνω από εύλογα.

Οι γεωτρήσεις του “Πορθητή” στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν έμπρακτη και ευθεία καταπάτηση των θαλάσσιων δικαιωμάτων της Κύπρου και εγκαινιάζουν ένα νέο Αττίλα-3 στον Κυπριακό θαλάσσιο χώρο.

Είναι τραγικό αλλά τώρα φαίνεται για μια ακόμα φορά και πολύ καθαρά ότι Ελλάδα και Κύπρος στο πλαίσιο των κινήσεων της τελευταίας για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, αντιδρούν σπασμωδικά και δεν έχουν σχέδιο και οποιαδήποτε συμφωνία με τους δήθεν δυτικούς “συμμάχους” τους (ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ) για την εφαρμογή, πέρα από φραστικές αντιδράσεις, αποτελεσματικών αντίμετρων κατά των απολύτως αναμενόμενων επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας.

Δυστυχώς, τόσο η κυβερνητική ηγεσία και ευρύτερα οι ηγεσίες των κατεστημένων κομμάτων, ελλιποβαρείς, χωρίς διεθνές κύρος και απολύτως εξαρτημένες, παραδομένες και ελεγχόμενες, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά εντελώς ανίκανες να χαράξουν μια εθνική στρατηγική και να προασπίσουν καίρια και νόμιμα συμφέροντα του τόπου, ενώ είναι ικανές μόνο να βουλιάζουν την πολιτική ζωή σε ένα φαύλο ανταγωνισμό για την εξουσία και τα λάφυρα της και να άγονται και να φέρονται σύμφωνα με τις προτεραιότητες των κηδεμόνων τους.

Δυστυχώς Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταντήσει αγκιστρωμένα ψάρια και δορυφορικά παρακολουθήματα των ΗΠΑ της ΕΕ και του Ισραήλ, ενώ εναποθέτοντας σε αυτά τα κέντρα, χωρίς να έχουν διασφαλίσει πρακτικά αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά τους για την ακύρωση των Τουρκικών επιθετικών ενεργειών, την κατοχύρωση των νόμιμων συμφερόντων τους.

Αυτή η δορυφορική πολιτική, χωρίς μάλιστα την διασφάλιση, πέρα από ερμαφρόδιτες φραστικές καταδίκες, πρακτικών μέτρων αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη για Ελλάδα και Κύπρο.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τις ΗΠΑ και την Δύση δεν είναι τόσο τα νόμιμα συμφέροντα της Κύπρου επί της ΑΟΖ έναντι των Τουρκικών απαιτήσεων αλλά πρώτα απ΄όλα η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ρωσία και η επαναπροσέγγιση της με τη Δύση, μαζί με την διευθέτηση και εξομάλυνση των αμερικαντουρκικών σχέσεων.

Αν και εφόσον αυτά διασφαλιστούν σε κάποιο βαθμό τότε είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, που χρησιμοποιούνται τώρα ως δόλωμα, θα εγκαταλειφθούν και φραστικά από τους δήθεν “συμμάχους” και θα ξεπουληθούν ίδιες και τα διακαιώματα τους.

Το νεοψυχροπολεμικό πολιτικοστρατιωτικό μνημόνιο Μενέντεζ-Ρούμπιο που έχουν συνομολογήσει για τη ΝΑ Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος με ΗΠΑ, ΕΕ, και Ισραήλ, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο καταστροφικό από τα οικονομικοκοινωνικά μνημόνια της καταλήστευσης που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Σήμερα, μπροστά στο νέο θαλάσσιο Αττίλα 3 της Τουρκίας και προτού η Ελλάδα γνωρίσει μία νέα στρατηγική ήττα,  με  ή χωρίς χωρίς θερμό επεισόδιο, οφείλει να επαναπροσανατολίσει και να επανασχεδιάσει μαζί με την Κύπρο όλη την πολιτική της και στο πλαίσιο αυτό, να επιδιώξει με τόλμη μία στρατηγική προσέγγιση της Ρωσίας.

Δυστυχώς, όμως, ένα τέτοιο επανασχεδιασμό της πολιτικό-αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είναι αδύνατο να υλοποιήσει το σημερινό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταλλαγμένη κυβέρνηση Τσίπρα και όλο το ελληνικό  κατεστημένο, έκλεισαν τον δρόμο στην Συμφωνία Λαφαζάνη  τον Μάιο του 2015 με την κυβέρνηση της Ρωσίας για τον αγωγό Ρωσικού αερίου και την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων που ο Λαφαζάνης προωθούσε, σε μία περίοδο, μάλιστα, που Ρωσία και Τουρκία είχαν κάκιστες σχέσεις.

Το κενό αυτό στις ελληνορωσικές σχέσεις αξιοποίησε αργότερα η Τουρκία, διαμορφώνοντας πολύτιμη για τα περιφερειακά σχέδια της ειδική σχέση με την Ρωσία, απέναντι στις απροετοίμαστες Ελλάδα και Κύπρο.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Σήμερα μόνο μια μεγάλη ανατροπή στην χώρα και μια νέα εθνική και λαϊκή ηγεσία και κυβέρνηση, που θα στηριζόταν σε ένα μεγάλο δημοκρατικό αντιϊμπεριαλιστικό πατριωτικό κίνημα θα μπορούσε να χαράξει μια νέα ανεξάρτητη πορεία της χώρας ικανή με μια πολυδιάστατη πολιτική διεθνών πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών σχέσεων να προασπίσει τα πιο θεμελιώδη νόμιμα συμφέροντα της πατρίδας και κυρίως την ασφάλεια και τα νόμιμα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Είναι τραγικό αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η Ελλάδα πάει να αναπαράγει και στις εθνικές εκλογές το παραδομένο και φαύλο πολιτικό σκηνικό που οδήγησε την χώρα στην οικονομική καταστροφή και την σπρώχνει τώρα και σε εθνική καταστροφή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας