Ελλάδα: Η φτωχοποίηση της μετα-μνημονιακής “κανονικότητας”-Αργεντινή: Πρόταγμα η λαϊκή ευημερία

1001

Στην Αργεντινή υπάρχει ελπίδα…. Πλέον η νέα κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες και της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ που προέκυψε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 ( είχαν προηγηθεί οι προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου) θέτουν τέλος στη διακυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι , πιστού φίλου και σύμμαχου των αγορών.

Η νέα κυβέρνηση θεωρείται ως ψήφος διαμαρτυρίας του αργεντίνικου λαού στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που βύθισαν τη χώρα στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, στη φτωχοποίηση και στη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Η αντιπρόεδρος κεντροαριστερή περονίστρια  Κριστίνα ντε Κίρχνερ στην παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο “Sinceramente” ( «Ειλικρινά») στη διεθνή έκθεση βιβλίου που έλαβε χώρα στην Κούβα, παρουσία και του πρόεδρου της χώρας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ  και αρκετών στελεχών της κυβέρνησης, δήλωσε ότι  ο λαός της χώρας της δεν θα πληρώσει ούτε ένας σεντς , όσο η οικονομία της Αργεντινής διανύει περίοδο ύφεσης. Και συνέχισε δηλώνοντας ότι «ο τρόπος για να βγούμε από την ύφεση είναι με μεγάλες επενδύσεις του δημοσίου».

Οι διαπραγματεύσεις  με αξιωματούχους  του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, θα ξεκινούσαν χθες, Τετάρτη 11/2 στο Μπουένο Άιρες. Ο υπουργός Οικονομικών Martin Guzman δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αρνείται να καταστεί ο λαός όμηρος των διεθνών αγορών»…

Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αριστερής περονίστριας αντιπροέδρου αποσκοπεί σε «κούρεμα» του παράνομου χρέους και «πάγωμα» των πληρωμών προς το ΔΝΤ, έως ότου ανακάμψει η οικονομία.

Στην Αργεντινή υπάρχει ελπίδα

Ηγέτες που αγωνίζονται για την ευημερία του  λαού τους, όσο για τις άδειες κατσαρόλες σταμάτησαν να “χτυπάνε” στην Ελλάδα …

Στη χώρα μας υπάρχει  το ευρώ και η μετα-μνημονιακή «κανονικότητα».

Η Ελλάδα «βγήκε» από τη δεκαετή κρίση των μνημονίων.

Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα στην ελληνική κοινωνία;

Πως αποτυπώνονται οι ανισότητες πλούτου, εισοδήματος και στέρησης;

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων το 10% των πλουσίων κατέχει το 42% του πλούτου.

Συνολικά το 68,3% του πληθυσμού είναι οικονομικά ευάλωτο με το 12,9 % εντός αυτού του ποσοστού επίσημα να ζει κάτω από το εισοδηματικό όριο της φτώχειας (11,5% στον ΟΟΣΑ), ενώ το υπόλοιπο 55,4% ( στον ΟΟΣΑ είναι 38,9% ) επιβιώνει ασθμαίνοντας λίγο πριν το όριο της φτώχειας στοιχεία ΣΕΒ) .

Σχεδόν 6 στους δέκα Έλληνες , λόγω έλλειψης ρευστότητας, σε περίπτωση απώλειας της εργασίας τους, δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης εντός χρονικού διαστήματος 3 μηνών και σε αυτήν την περίπτωση πέφτει κάτω από το όριο φτώχειας.

Οι ανισότητες πλούτου και εισοδήματος αντισταθμίζονται, πιθανόν, από το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης που παρατηρείται στη χώρα μας.

Η γαλάζια κυβέρνηση «σωτηρίας» με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο  από 1η Μάη καταργείται κάθε ίχνος προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως εμβαδού του ακινήτου και της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη, όχι μόνο έναντι ανεξόφλητων οφειλών σε τράπεζες, αλλά στο δημόσιο, σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κλπ.

Από 1η Μάη αρχίζει  ένα ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και πλειστηριασμών, όπου σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής χρεών οι Έλληνες με συνοπτικές διαδικασίες θα χάνουν τα σπίτια τους, το βιος τους (αυτοκίνητα, οικόπεδα, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, όπως και της οικογένειας του που μπορεί να ρευστοποιηθεί), εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στην νέα ρύθμιση. Αποτελεί απαίτηση των Δανειστών, τέλος η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα.

Ο γνωστός για την «κοινωνική ευαισθησία» του υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ότι δεν πρέπει να υπάρχει «απόλυτη» προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία γιατί θεωρείται «ζημιογόνα»… «Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκπλειστηριασμού της α΄κατοικίας δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο της α’ κατοικίας, γιατί ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στεγαστική πίστη σε κάποιον που δεν έχει καμία άλλη περιουσία είναι να εκπλειστηριάζεται η α’ κατοικία». Και συνέχισε λέγοντας ότι «είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία, που σημαίνει τράπεζες ισχυρές»(!).

Είσοδος στην κανονικότητα λοιπόν σημαίνει εξαθλιωμένους και ανήμπορους Έλληνες στους δρόμους και τους πρόσφυγες σε κλειστά κέντρα υποδοχής!

Με τάγματα εφόδου να αλωνίζουν στη Μόρια (και όχι μόνο) και με την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που βρίσκουν αντίθετη την ελληνική κοινωνία και τον αιγαιοπελαγίτικο πληθυσμό όσο αφορά τις κλειστές δομές φιλοξενίας. Στο χωριό της Μόριας στην είσοδο, μπλόκα κατοίκων ελέγχουν την κίνηση και απαγορεύουν τη διέλευση είτε σε ξένους που εργάζονται σε Μ.Κ.Ο, είτε σε εθελοντές που συμμετέχουν σε δομές αλληλεγγύης, οι οποίοι τρέπονται σε φυγή καθώς πογκρόμ «αγανακτισμένων» πολιτών τους κυνηγάνε…..

«Ξεκίνησαν όλα την περασμένη Τρίτη που έγινε πογκρόμ μέσα στο χωριό», λέει ο Φ. επίσης κάτοικος Μόριας τα τελευταία χρόνια. «Όσοι μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν μέσα στο χωριό κυνηγήθηκαν και έφυγαν μέσα από τα χωράφια. Στις δύο εισόδους του χωριού υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και μέσα γινόταν το πογκρόμ. Το ίδιο βράδυ έρχεται ένας φίλος να μας πάρει να κατέβουμε στην πόλη. Πέφτουμε στο μπλόκο των κατοίκων, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται και αστυνομικοί. Είμαστε ανάμεσα σε κόσμο. Μας κοιτάνε, τους κοιτάμε. Εγώ κρατούσα το κινητό στα χέρια και νόμιζαν ότι τραβάω βίντεο. Άρχισαν να φωνάζουν. “Τι κάνεις εκεί τραβάς βίντεο;” Γυρνάει ο οδηγός του αυτοκινήτου και τους λέει: “Ηρεμήστε. Δεν τραβάμε βίντεο. Αλλά και να τραβούσαμε παράνομο είναι;”. Πήγαν από την πλευρά του οδηγού και τον τράβαγαν από τον λαιμό. Είδε ένα άνοιγμα στον δρόμο, πάτησε το γκάζι και απομακρυνθήκαμε»…. «Την Τρίτη το απόγευμα, μέσα στο χωριό, την ώρα του πογκρόμ, με κοίταζαν δύο γιαγιάδες και μου έκαναν νόημα νευρικά να φύγω. Είμαι μελαχρινός, δεν είχα μιλήσει και με πέρασαν για μετανάστη. Εγώ δεν καταλάβαινα γιατί μου έκαναν νοήματα. Όταν τους μίλησα και κατάλαβαν ότι είμαι Έλληνας ανακουφίστηκαν. “Παιδί μου σου κάναμε νόημα για να σωθείς. Δεν άκουσες τι γίνεται; Κυνηγούν τους πρόσφυγες»1.

Ο υπουργός Ανάπτυξης  σε τηλεοπτική του συνέντευξή δήλωσε ότι «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι «οι άνθρωποι αυτοί (δηλαδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες) δεν είναι ευπρόσδεκτοι», ότι θέλει κέντρα «Αμυγδαλέζες»  που να είναι εντελώς κλειστά 24 ώρες το 24ωρο που δεν θα βγαίνει «ούτε κουνούπι».

Στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ τόνισε ότι στην προοπτική δημιουργίας νέων ανοιχτών δομών φιλοξενίας που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θέλει ούτε ένα ευρώ από τους Ευρωπαίους αν είναι να καταστραφεί η Ελλάδα2.

Πογκρόμ κατοίκων στα νησιά που έχουν λυγίσει από το βάρος των προσφυγικών ροών των ιμπεριαλιστικών πολέμων της Δύσης με υπουργικές, φασιστικές ντιρεκτίβες, ενώ από αξιωματούχους του ΟΗΕ και εθελοντές γιατρούς, μέσα από το κολαστήριο της Μόριας, προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών ίσως και πανδημίας, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων3

Όμως βγήκαμε στις Αγορές πανηγυρικά, ο διεθνής τύπος και οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι αξιολόγησης  με θετικές εκτιμήσεις αποτιμούν το «μεταρρυθμιστικό» έργο της Ν.Δ., όπως το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Με σχολικά συσσίτια… με παιδιά να λιποθυμούν στους δρόμους από την πείνα, με στρατιές ανέργων να αγωνίζονται για την επιβίωση, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους, υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης να έχουν ακολουθήσει το δρόμο του ξεριζωμού στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή (brain drain) και την φτωχοποίηση  και εξαθλίωση ενός σημαντικού ποσοστού του λαού μας που δίνει καθημερινά μάχη για να επιβιώσει.

Τα λόγια του Καπετάνιου Άρη Βελουχιώτη είναι φλόγα στην ψυχή κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου.

Αυτό  το σημείωμα κλείνει με ένα απόσπασμα από τον ιστορικό λόγο του στη Λαμία.

Παρακαταθήκη για τις τωρινές και μελλοντικές γενιές για την απελευθέρωση κάθε σκλαβωμένου λαού από τα δεσμά της τυραννίας.

«Τίποτα δεν ήτανε ικανό να συγκρατήσει τη φλόγα για τη λευτεριά, που έκαιγε μέσα στις καρδιές του λαού μας….Στο άκουσμα της εξέγερσης όλοι οι ισχυροί της γης, ξένοι και ντόπιοι, τρόμαξαν…Κανείς δεν πίστευε προηγούμενα σ’ αυτό το θαύμα, που συντελέστηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις και τα μέσα του λαού. Άλλοι περίμεναν να τους έλθει η λευτεριά από τη Ρωσία κι άλλοι από τη μεγαλοψυχία των βασιλιάδων της Ευρώπης. Μα η επανάσταση απόδειξε, ότι αυτή μόνη της χάρισε τη λευτεριά της πατρίδας μας…».

«Σεβόμαστε τη λαϊκή θέληση.

Το δεύτερο ράπισμα πρέπει να δοθεί στις εκλογές, που θα καθορίσουν το πολίτευμα της χώρας μας. Εμάς, η μόνη μας φιλοδοξία είναι να είμαστε υπηρέτες του λαού. Γι’ αυτό θα σεβαστούμε την ετυμηγορία σας, όποια κι αν είναι αυτή.

Μα έχουμε αυτές τις απαιτήσεις: Να ψηφίσει ο λαός ανεπηρέαστα και να σεβασθούν το λαό.

Αν αυτά δεν εκτελεστούν, τότε σας υποσχόμαστε ότι πάλι θα ξαναβγούμε στο βουνό. Μα είμαι βέβαιος ότι αυτά δεν θα συμβούν. Γιατί ο λαός μας χειραφετήθηκε πια. Δοκιμάσθηκε και ξύπνησε. Θ’ ακολουθήσει τους δρόμους που του δείχνουμε και που μοναδικά τον συμφέρουν.

Με την πεποίθηση αυτή, τελειώνοντας, σας καλώ να φωνάξουμε:

Ζήτω ο κυρίαρχος λαός μας!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας