ΕΚΤ: Σχέδιο για επέκταση του προγράμματος πανδημίας κατά 500δισ. έως 2022

661
Σχέδιο για επέκταση του προγράμματος

Παράθυρο για χρονική παράταση αλλά και ποσοτική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος, ανοίγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σενάριο επέκτασης του Προγράμματος Πανδημίας από 1,35 τρισεκ. σε 1,85 τρισεκ. ή 500 δισεκ. ευρώ εξετάζει η ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να επεκταθεί το πρόγραμμα έως τα μέσα του 2022, δηλαδή παράταση ακόμη ενός έτους άπαξ και έληγε στα μέσα του 2021.


Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου 2020.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα υποστηρίξουν μια δωδεκάμηνη παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Μια τέτοια απόφαση, αν μη τι άλλο, θα εκπλήξει τις αγορές και θα υπερβεί τις προσδοκίες.
Υπενθυμίζεται πως η «χωρίς όρια στήριξη» της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde οδήγησε στην επέκταση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 τρισ. ευρώ, από 750 δισ. ευρώ, και στην παράταση της ισχύος του προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Διαφωνίες μεταξύ των μελών

Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόεδρος Christine Lagarde θα αγωνιστεί για να πετύχει ομοφωνία μεταξύ των 25 μελών της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μια κεντρική τράπεζα πρότεινε παράταση 12 μηνών, με την προοπτική μείωσης του εν λόγω χρονικού διαστήματος εάν η ανάκαμψη αποδειχθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν και το μέγεθος του πανδημικού προγράμματος.

Αρκετοί θέλουν η αύξηση να μην υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Lane, επιθυμεί μεγαλύτερη αύξηση, αναφέρει το Bloomberg.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πανδημία.

Αυτή θα καθορίσει τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» ή τη χρήση πιο συμβατικών εργαλείων – αυτοί είναι ο όροι που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να δικαιολογήσουν την εξαιρετική ισχύ και ευελιξία του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Δαμόκλειος σπάθη η αβεβαιότητα

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στις οικονομίες ακόμα και μετά την έναρξη των εμβολιασμών, ο άμεσος αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία αναμένεται να εξασθενήσει ούτως ή άλλως.
Το πανδημικό πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι προσωρινό, διότι παρακάμπτει τους περιορισμούς που αφορούσαν προηγούμενα προγράμματα τα οποία αποσκοπούσαν στην αποφυγή παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ωστόσο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να αποδέχονται ότι το επόμενο έτος μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουν για πόσο καιρό θα πρέπει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, είναι πρόθυμα να το επεκτείνουν ώστε να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία.

Τι λένε μέλη της ΕΚΤ

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg την τρέχουσα εβδομάδα ότι η αγορά χρέους έως τα μέσα του 2022 είναι μια επιλογή που θα εξεταστεί.

Οι Martins Kazaks της Λετονίας ανέφερε σε άλλη συνέντευξη ότι θα υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση.

Η Lagarde έχει πει επανειλημμένως ότι η συνάντηση θα «επανοπροσδιορίσει» τη νομισματική πολιτική, αξιοποιώντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης νέα μακροπρόθεσμα δάνεια ενώ εκτιμούν ότι το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων θα είναι διαθέσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Lane, επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για ανησυχητικά σημάδια και για ανάγκη χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να ανακάμψει ο πληθωρισμός -επί του παρόντος -0,3%, με στόχο να φτάσει στο 2%.

Eξάμηνη παράταση στην απαγόρευση μερισμάτων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Εξάμηνη παράταση στο μέτρο της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές φαίνεται πως εξετάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, οι προσδοκίες των επενδυτών για επαναφορά των μερισμάτων φαίνεται πως διαψεύδονται, καθώς μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει μια κάποια εξομάλυνση στην ευρωπαϊκή τραπεζική πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε ζητήσει από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μη διανείμουν μερίσματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ώστε να διατηρήσουν το κεφάλαιό τους και να συνεχίσουν να δανείζουν μετά την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία.

Αυτή η απόφαση επέφερε καίριο πλήγμα στις τραπεζικές μετοχές, παρότι η ΕΚΤ είχε δηλώσει πως η εν λόγω απαγόρευση απλώς αντιστάθμιζε τις διευκολύνσεις που παρείχε προς τις τράπεζες.

Οι εν λόγω διαρροές έρχονται ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, με τις ρυθμιστικές αρχές να ετοιμάζονται για αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με το εάν και πώς θα αρθεί η σύστασή τους για τις πληρωμές των μετόχων.

Αμείλικτη η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, δείχνει αμείλικτη στο θέμα διανομής μερισμάτων από τον περασμένο Μάρτιο και αυτό γιατί θέλει να παραμείνει στη ρευστότητα των τραπεζών το συγκεκριμένο ποσό.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες αντιδρούν.

Σε συνέντευξή του πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση αυτόν τον μήνα, ο Ed Sibley, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η ανάγκη διατήρησης κεφαλαίων για θέματα δανεισμού επιτάσσουν τη συνέχιση του μέτρου.
Το ερώτημα είναι πώς θα συνεχιστεί η εφαρμογή του στην πράξη, διότι η ΕΚΤ δεν έχει την εξουσία να επιβάλει μια γενική απαγόρευση στις τράπεζες.
«Συνολικά, θα ήμασταν καλύτερα αν καθυστερούσαμε για άλλους έξι μήνες», δήλωσε ο Sibley, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής κυβερνήτης στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στο τέλος του χρόνου.

Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβολές την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, παράλληλα με την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής.

Η Tράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει την επομένη.

Η ΕΚΤ συνέστησε νωρίτερα αυτό το έτος στις τράπεζες να μη διανέμουν μερίσματα ή να μην προβαίνουν σε αγορές μετοχών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020
Η κεντρική τράπεζα δεν έχει νομικό έρεισμα να επιβάλει τη σύστασή της, αλλά, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Andrea Enria, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις.

Προϊόντος του χρόνου, οι τράπεζες κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Σε αυτό πλαίσιο, ορισμένες από τις τράπεζες που επλήγησαν περισσότερο από την αναστολή των μερισμάτων διαμαρτύρονται περισσότερο για το μέτρο.
Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να κατρακυλούν – ειδικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ζήτησε μόνο ένα όριο στις αποδόσεις κεφαλαίου.

«Η μέση οδός»

«Δεν απαγορεύσαμε τα μερίσματα, εκφράσαμε την άποψή μας γι’ αυτά», δήλωσε ο Sibley.
«Πρέπει να σκεφτείτε πώς θα εφαρμόσουμε κάτι που είναι πρακτικό και θα αντέξει στις προκλήσεις.

Νομίζω πρέπει να γίνουν συζητήσεις» πρόσθεσε.

Άλλες επιλογές που πρόσφεραν οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν να επιτρέψουν μόνο στις ισχυρότερες τράπεζες να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους.
Αυτή η προσέγγιση είναι επίσης περίπλοκη, σύμφωνα με τον Sibley. Ενθαρρύνει τις τράπεζες να δώσουν προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των επενδυτών έναντι της μακροπρόθεσμης οικονομικής τους υγείας, διακινδυνεύοντας να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τις αδυναμίες διακυβέρνησης ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Αυτό οδηγεί σε άλλο πρόβλημα συλλογικής δράσης», είπε.
«Συνολικά, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε.

Πρακτικά, δεν ξέρω πώς θα είναι εφικτό, οπότε θα πρέπει να βρούμε μια σολομόντεια λύση» κατέληξε ο Sibley.

Πηγή:www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας