Εκλογές στην Καταλωνία: Νίκη για τα ανεξαρτησιακά κόμματα

438
Εκλογές στην Καταλωνία

Η Καταλωνία ψήφισε, αλλά το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να δίνει διέξοδο στο πολιτικό πρόβλημα της περιοχής, αυτό της απόσχισης ή της παραμονής.

Οι νικητές των εκλογών είναι τρεις: το Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλωνίας PSC με 33 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC με 33 έδρες και το Μαζί για την Καταλωνία JxCat με 32 έδρες. Το ακροδεξιό κόμμα Vox βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 11 έδρες και ακολούθησαν τα κόμματα Λαϊκή Ενότητα CUP-G με 9 έδρες, Μαζί Μπορούμε ECP-PEC με 8 έδρες, Πολίτες Cs με 6 έδρες και Λαϊκό Κόμμα PP με 3 έδρες.

Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι στο τοπικό Κοινοβούλιο ο συσχετισμός μεταξύ αυτών που τίθενται υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας σε σύγκριση με τους ονομαζόμενους ενωτικούς, είναι 74-53. Στην εξίσωση αυτή θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, ήταν πολύ χαμηλό, περίπου στο 53% σε σχέση με το 79% του 2017.

Τα κόμματα που τοποθετούνται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, δηλαδή η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας, Μαζί για την Καταλωνία και Λαϊκή Ενότητα, έχουν αρχίσει συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, η οπτική της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας δεν είναι ενιαία για αυτά τα κόμματα, γεγονός που κάνει τη νίκη αυτού του μπλοκ να φαίνεται εφήμερη.

Στον χώρο των ανεξαρτησιακών υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας και του Μαζί για την Καταλωνία. Πέρα από τη δύσκολη προσέγγισή τους, ακόμη δυσκολότερη μπορεί να αποδειχθεί η προσέγγιση με τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία είναι γνωστή για τη δυσκολία που δείχνει στις συνεργασίες.

Η βασική διαφορά των ανεξαρτησιακών κομμάτων αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος για την απόσχιση. Άλλοι θέλουν άμεσα μία νέα διαβούλευση, άλλοι θεωρούν ότι αυτή του 2016 εξακολουθεί να είναι έγκυρη και άλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη. Υπάρχουν ακόμα, διαφορές για τους πολιτικούς που βρίσκονται στη φυλακή, με κάποιους να προτιμούν αμνηστία και κάποιους να διαφωνούν, ενώ και το θέμα προσέγγισης με τη Μαδρίτη δημιουργεί ρήγματα. Σε τελική ανάλυση, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη Μαδρίτη, μπορεί να αναδειχτεί σε καθοριστικό παράγοντα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από το τέλος Μαρτίου, όταν θα συνέλθει το νέο καταλανικό Κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί αναλυτές διχάζονται για το αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ή για το αν οι Καταλανοί θα οδηγηθούν σε νέες εκλογές.

Από τα αποτελέσματα των εκλογών, οι Σοσιαλιστές φαίνονται περισσότερο κερδισμένοι, λόγω της συντριβής της μετριοπαθούς Δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος. Η εμφάνιση για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο του ακροδεξιού Vox, θα ενισχύσει την πόλωση στην Καταλωνία και θα συμβάλλει στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία επιβράδυνε την πολιτική κινητοποίηση των Καταλανών, οι οποίοι μέχρι τις εκλογές είχαν επικεντρωθεί στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τους πολιτικούς και στον αγώνα δρόμου για τα εμβόλια. Μόνο τις τελευταίες ημέρες στράφηκε η προσοχή στις εκλογές, με τα αποτελέσματα να θεωρούνται αναμενόμενα. Αυτό σημαίνει ότι, την επαύριο των εκλογών οι πολιτικές αντιπαραθέσεις θα επανέλθουν στο προεκλογικό τους μοτίβο.

Ο συνδυασμός της πανδημίας με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην κάλπη, περιορίζει την γενικότερη δυναμική του ανεξαρτησιακού μπλοκ, πέρα από τις δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η οικονομική και υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης της Μαδρίτης, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο από την αναμενόμενη έλευση των κονδυλίων του ταμείου Next Generation EU, τα οποία θα αρχίσουν να εισρέουν το επόμενο διάστημα.

Με τα δεδομένα αυτά, η όποια διαπραγμάτευση μεταξύ των ανεξαρτησιακών κομμάτων της Καταλωνίας με την κεντρική κυβέρνηση, θα γίνει μέσα σε ένα νέο πλάισιο. Και η κατάσταση αυτή θα παραμείνει για όσο διάστημα η πανδημία και η αντιμετώπισή της θα επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας