Εκλογές Αμβούργο: Επικράτηση SPD, άνοδος Πρασίνων, ιστορικό χαμηλό για CDU

452
spd

Το Αμβούργο γίνεται το πρώτο κρατίδιο όπου η AfD δεν θα εκπροσωπείται στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Την καθαρή νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τον διπλασιασμό του ποσοστού των Πρασίνων και το ιστορικό χαμηλό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) επιβεβαιώνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις χθεσινές εκλογές στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου.

Σύμφωνα με αυτά, το SPD εξασφαλίζει 37,6% (-8,0 από τις εκλογές του 2015), ενώ το CDU 11,4% (-4,5), με το χαμηλότερο ποσοστό του από το 1950.

Την ίδια ώρα, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 25,5% (+13,1), επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, η Αριστερά 9,1% (+0,6), οι Φιλελεύθεροι 5% (-2,4), «πληρώνοντας» το κόστος της κρίσης στην Θουριγγία και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 4,7% (-1,4).

Το Αμβούργο, το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται προπύργιο της κεντροαριστεράς στην Γερμανία, γίνεται έτσι το πρώτο κρατίδιο όπου η AfD δεν θα εκπροσωπείται στο τοπικό Κοινοβούλιο.

«Έχουμε έλλειψη ηγεσίας»

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επεμβαίνει στις εσωκομματικές διεργασίες του CDU, καθώς είχε αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος για να τη διαδεχθεί η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία όμως επίσης παραιτήθηκε με αφορμή την πολιτική κρίση στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρώτου exit poll στο Αμβούργο ο χριστιανοδημοκράτης Τομπίας Χανς, πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους μας καθώς δείχνει έλλειψη ηγεσίας στο κόμμα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσέμιακ παραδέχεται ότι «ήταν μία πικρή μέρα για την CDU» και ότι «τα γεγονότα στη Θουριγγία δεν μας βοήθησαν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας