Εκδικητική απόφαση Εκκλησίας: Όχι νεκρώσιμος ακολουθία σε όσους/ες επιλέγουν την αποτέφρωση

3274
εκκλησίας

Ως γνωστόν μετά από χίλιες μύριες δυσκολίες, αντιστάσεις αναστολές και καθυστερήσεις κατασκευάστηκε και λειτουργεί αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα με συνέπεια όσοι/ες επιλέγουν την μετά θάνατον αποτέφρωσή τους να μην υποχρεώνονται οι δικοί τους στην ταλαιπωρία και τα έξοδα να πηγαίνουν, συνήθως, στην γειτονική Βουλγαρία για αποτέφρωση.

Είναι από κάθε άποψη πολύ θετική αυτή η εξέλιξη, αν και δεν γνωρίζουμε για να κρίνουμε τους όρους και όλα τα σχετικά με την λειτουργία του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας.

Οι περιπέτειες όμως της αποτέφρωσης στην δύσμοιρη αυτή χώρα δεν τελειώνουν εδώ. Πρώτη ξεκίνησε το χορό των “παράλογων” αποφάσεων σε σχέση με τους νεκρούς που αποτεφρώνονται η Μητρόπολη Θηβών, στην οποία υπάγεται και το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία οι κληρικοί της Μητρόπολης Θηβών και ο Μητροπολίτης Θηβών έλαβαν την εξωφρενική και εκδικητική απόφαση ότι δεν θα ψάλουν την νεκρώσιμη ακολουθία σε όσους/ες επιθυμούν να καεί η σορός τους!

Η “έκπληξη“, όμως, ήταν το γεγονός ότι η παράλογη αυτή απόφαση δεν ήταν μία σπασμωδική μεμονωμένη κίνηση της Μητρόπολης Θηβών.

Το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών απασχόλησε εκτάκτως και επειγόντως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεκλήθη στις 6/11/19.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αντί να σκεφτεί ωριμότερα σε σχέση με παλιότερες αρνητικές αποφάσεις της, με ευρύτητα πνεύματος και με προσμέτρηση όλων των πτυχών του προβλήματος, επέμεινε δογματικά και πέραν πάσης λογικής και επιστημονικής βάσης, ότι “η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους“!!!

Μάλιστα η Ιερά Σύνοδος θα συντάξει ενημερωτικό φυλλάδιο “Προς το Λαόν” με το οποίο θα εκφράζει την αντίθεσή της στην αποτέφρωση, θα τονίζει ότι όσοι την επιλέγουν τίθενται εκτός ορθοδοξίας (!), ενώ για αυτούς δεν πρόκειται να τελούνται ούτε νεκρώσιμος ακολουθία ούτε μνημόσυνα!

Βεβαίως είναι πολύ κατανοητό ότι η καύση των νεκρών, εφόσον λάβει έκταση, απειλεί μεγάλα συμφέροντα δικαιοδοσιών και εξουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας και κυρίως πολύ μεγάλα οικονομικά της συμφέροντα, αφού πολλά από τα νεκροταφεία λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Όλα τούτα, όμως, δεν συνιστούν λόγο και επιχείρημα για να στρέφεται η Εκκλησία εκβιαστικά και εκδικητικά-τιμωρητικά εναντίον εκείνων των πιστών, οι οποίοι, ενώ υιοθετούν την χριστιανική αντίληψη, έχουν ως επιλογή την μετά θάνατον αποτέφρωση. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα η Εκκλησία της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να θέτει τους πιστούς ενώπιον τέτοιων βάναυσων διλημμάτων .

Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην Χριστιανική ορθόδοξη πίστη, ούτε δικτατορικές εξουσίες επί των πιστών. Για κάθε πολίτη και για κάθε πιστό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και ελεύθερη επιλογή του η ταφή ή η αποτέφρωση, πράγμα που πρέπει να είναι σεβαστό και να μην επιδέχεται απειλές, επιπτώσεις ή κυρώσεις.

 

K.M

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας