ΕΕ και Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ για το κλίμα

1860
Κίνα

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκαν την Παρασκευή να επιδείξουν ενότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, με τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα δεσμεύονται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα.
Η κοινή ανακοίνωση, η πρώτη μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, τις δεσμεύει να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη πράσινη τεχνολογία και συμβάλλοντας στο να συγκεντρωθούν 100 δισεκ. ευρώ το χρόνο έως το 2020 για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.
Το ποσό αυτό συμφωνήθηκε πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Κίνα και η ΕΕ θα καλύψουν την όποια διαφορά.
Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, λέγοντας ότι υπονομεύει την αμερικανική οικονομία και κοστίζει θέσεις εργασίας, προκάλεσε οργή και καταδικάστηκε από παγκόσμιους ηγέτες και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι λυπάται βαθιά που οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία, η οποία καταπολεμά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και υπογράφηκε από πάνω από 190 χώρες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης όπως πρότεινε ο Τραμπ.
«Η συμφωνία εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η συμφωνία του Παρισιού είναι εδώ για να μείνει και τα 29 άρθρα της Συμφωνίας του Παρισιού δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον αρμόδιο Κινέζο αξιωματούχο.
Πριν ξεκινήσει η επίσημη συνάντηση ΕΕ-Κίνας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker δήλωσε σε συνέδριο ότι η Κίνα και η ΕΕ αναγνωρίζουν την ανάγκη για διεθνείς λύσεις και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο σημαντικό από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.
«Δεν υπάρχει πισωγύρισμα στην ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου πριν συναντηθεί με τον Λι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ενώ η Κίνα χρειάζεται την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για να μειώσει τη ρύπανση στα αστικά της κέντρα, η ΕΕ αναμένει από το Πεκίνο να αναλάβει δράση για τις εκπομπές ρύπων που θεωρούνται υπεύθυνες για την αυξημένη ξηρασία, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το 2007, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ, έχοντας τις υψηλότερες στον κόσμο εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Putin: Don’t worry, be happy

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να καταδικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ και έκανε έκκληση για συνεργασία με την Ουάσινγκτον προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.
«Don’t worry, be happy», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όταν αναφέρθηκε στην απόφαση του Τραμπ. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Διευκρίνισε επίσης ότι θα προτιμούσε μια επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών παρά την αποχώρηση από αυτές.
Ο αμερικανός πρόεδρος «δεν αρνείται να εργαστεί στο θέμα αυτό», επέμεινε. «Δεν πρέπει να ταραζόμαστε αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε από κοινού, διαφορετικά θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.
Ο Putin χαρακτήρισε «καλή» τη συμφωνία του Παρισιού, του 2015, και εξήγησε ότι η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει ακόμη επειδή περίμενε να ρυθμιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.
Η Ινδία παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το 2015, δήλωσε σήμερα ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας