Στο Ανώτατο Δικαστήριο στέλνει ο Trump το ταξιδιωτικό μπλόκο σε μουσουλμάνους

1257

Στο Ανώτατο Δικαστήριο ψάχνει τη δικαίωση ο Donald Trump στην υπόθεση της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι το διαβόητο Διάταγμα που προκάλεσε σάλο στη χώρα, έχει μπλοκαριστεί από πολιτειακά δικαστήρια.
«Ζητήσαμε από το Ανώτατο Δικαστήριο ακρόαση για αυτή τη σημαντική υπόθεση και είμαστε βέβαιοι ότι το Εκτελεστικό Διάταγμα του προέδρου Trump κινείται εντός των νόμιμων αρμοδιοτήτων του να διαφυλάξει την ασφάλεια του έθνους και των κοινοτήτων μας» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο υπάρχουν εννέα μέλη. Πρόσφατα ο Τραμπ διόρισε το ένατο μέλος (μετά το θάνατο δικαστή επί προεδρίας Ομπάμα), αποκαθιστώντας -όπως όλοι εκτιμούν- τη συντηρητική πλειοψηφία του Σώματος.
Σε αυτό ενδεχομένως να στηρίζει τις ελπίδες του για θετική έκβαση της νομικής διαμάχης που ξεκίνησε σχεδόν από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του.
Το πρώτο Διάταγμα υπεγράφη τον Ιανουάριο, προκαλώντας έμφραγμα σε πολλά διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ. Ακόμα και μουσουλμάνοι ταξιδιώτες με νόμιμες άδειες παραμονής βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απαγόρευση εισόδου.
Το Διάταγμα μπλόκαραν δικαστές στις Πολιτείες της Ουάσινγκτον και της Μινεσότα.
Ο πρόεδρος στη συνέχεια (Μάρτιος 2017) υπέγραψε νέο Διάταγμα, το οποίο δεν είχε μεγάλες διαφορές από το προηγούμενο. Εξαιρούνταν της εισόδου πρόσφυγες και πολίτες από το Ιράν, τη Σομαλία, τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν και την Υεμένη. Από τη λίστα αφαιρέθηκε το Ιράκ.
Υπήρξε νέα δικαστική αμφισβήτηση από ομοσπονδιακό δικαστή στη Χαβάη.
Μόλις τον Απρίλιο ήρθε και νέο χτύπημα για την κυβέρνηση, καθώς Ομοσπονδιακό Εφετείο στη Βιρτζίνια, αρνήθηκε να άρει την προσωρινή απαγόρευση εφαρμογής του Διατάγματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας