Δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις για τη Μέρκελ. Η αρχή του τέλους;

879
μαλτέζος

Έντονες ανησυχίες προκαλούν στη γερμανική συντηρητική Δεξιά (CDU-CSU), οι εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη πως θα σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους για την ηγεσία της Άγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος κάλεσε τις δυνάμεις του κόμματος να βρεθούν σε θέση μάχης: «Απέχουμε λίγες ημέρες από πολύ, πολύ σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Βαυαρία και την Έσση και για τον λόγο αυτόν καλώ όλους να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους και να αφήσουν τους καυγάδες».

Έχοντας να αντιμετωπίσει την αύξηση της δύναμης του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η Μέρκελ πέρασε έξι μήνες προσπαθώντας να σχηματίσει κυβέρνηση με τους πολύ απρόθυμους σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Στη συνέχεια στασίασε η σύμμαχος Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU). Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ διακινδύνευσε δύο φορές την ανατροπή της κυβέρνησης, υιοθετώντας προσφιλή στην AfD θέματα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος εν όψει των εκλογών στη Βαυαρία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η στρατηγική αυτή δεν έπεισε τους ψηφοφόρους που φλερτάρουν με τη γερμανική Ακροδεξιά. Αυτό που κατάφερε είναι να διώξει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της CSU προς τους Πράσινους, οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν να εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση στις εκλογές της Κυριακής.

Η CSU έχει πέσει στο 33%-35% της πρόθεσης ψήφου στη Βαυαρία, ιστορικό χαμηλό, συνώνυμο με την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας, που θα ισοδυναμεί με σεισμό στο πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Στην Έσση, η CDU της Άγκελα Μέρκελ δεν έχει καλύτερες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. Και εκεί οι Πράσινοι και το AfD επωφελούνται από τις απώλειες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Εάν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν, ο σχηματισμός σταθερών τοπικών κυβερνήσεων θα είναι ακροβατική άσκηση. Και θα επαναφέρουν τη γκρίνια στο στρατόπεδο της καγκελαρίου, τροφοδοτώντας τη συζήτηση για τη διαδοχή της Μέρκελ, που βρίσκεται την εξουσία από το 2005 και η θητεία της λήγει το 2021.

Υποχωρεί η δύναμη και των σοσιαλδημοκρατών

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για την καγκελάριο, αφού εκτός του κλίματος δυσαρέσκειας που επικρατεί στις τάξεις των συντηρητικών, οι σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοί της στην κυβέρνηση βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Η δημοτικότητα των σοσιαλδημοκρατών φθίνει συνεχώς, προκαλώντας συζητήσεις για τη σκοπιμότητα παραμονής τους στην κυβέρνηση. Οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και στην Έσση αναμένεται να είναι καταστροφικές για το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας.

Μία έξοδος από την κυβέρνηση που θα δώσει την ευκαιρία στο SPD να επουλώσει τις πληγές του είναι ένα σενάριο που αντιμετωπίζει πλέον και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και βετεράνος της CDU.

«Εάν το SPD δεν αντέχει άλλο κάποια μέρα, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος…πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να σχηματίσουμε μία σταθερή κυβέρνηση μειοψηφίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».

Σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί σε υποχώρηση, Πράσινοι και ακροδεξιοί σε άνοδο. «Είναι η δύση της εξουσίας της Μέρκελ στη Γερμανία και οι CDU/CSU θα πρέπει να σκεφθούν τι είδους συμμαχία επιδιώκει για να παραμείνει στην εξουσία», συνοψίζει η Σούντα Νταβίντ-Βιλπ, πολιτική επιστήμονας του German Marshall Fund.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας