Δυναμικά εκπαιδευτικά συλλαλητήρια – Επιθέσεις των ΜΑΤ – Πεδία μάχης Αθήνα – Θεσσαλονίκη

506

Δυναμικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από πλήθος διαδηλωτών που ζητούν πανεπιστήμια ανοιχτά για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, κλειστά για την αστυνομία. Σε χρήση χημικών προχώρησαν αστυνομικοί έξω από την ΑΣΟΕΕ αλλά και έξω από τη ΔΕΘ. Δύο τραυματίες στη Θεσσαλονίκη.

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και μικροένταση επικράτησε για λίγο στην Αθήνα, μετά τα δυναμικά εκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά του νέου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν υποχωρεί στο νομοσχέδιο που θέλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, παρότι τελικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέβαλε τα σχέδιά του για τον Σεπτέμβρη και δεν θα στείλει κανέναν αστυνομικό μέσα στον Απρίλιο, ούτε καν στα πέντε προαναγγελθέντα ΑΕΙ.

«Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία» και «Ν.Δ. και Κεραμέως ακούστε το καλά αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» τα συνθήματα των διαδηλωτών στην Αθήνα, που έφτασαν με την καθιερωμένη πλέον πορεία στη Βουλή, όπου άναψαν καπνογόνα, και επέστρεψαν στα Προπύλαια.

Εκτός από πολλούς φοιτητικούς συλλόγους, τo «παρών» έδωσαν πολλές ΕΛΜΕ, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), το Συντονιστικό αδιόριστων αναπληρωτών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Λίγο μετά τη λήξη της πορείας στην Αθήνα περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την ΑΣΟΕΕ και εκεί υπήρξε μικροένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που απώθησαν τους διαδηλωτές με χρήση χημικών.

Αύρα της αστυνομίας ήταν νωρίτερα στην Πανεπιστημίου, ενώ αστυνομικοί έκαναν ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας σε άτομα που πλησίαζαν στο σημείο της συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας: «Μετά τη λήξη της πορείας, ομάδα 200 περίπου ατόμων, κατευθύνθηκε, μέσω της οδού Πατησίων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προσπάθησε να εισέλθει εντός αυτού. Η προσπάθεια αυτή απετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο.

Στη συνέχεια η ανωτέρω ομάδα ατόμων κατευθύνθηκε μέσω της Λ. Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων, όπισθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προσπάθησε να εισέλθει εντός του Πανεπιστημίου αλλά απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, με τρόπο ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση».

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δύο τραυματίες στη Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν και η πορεία στην Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε στη μία από το άγαλμα του Βενιζέλου και ολοκληρώθηκε έξω από το κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου συνεχίζεται η κατάληψη.

Στο περιθώριο του συλλαλητήριου έγιναν επεισόδια μεταξύ ορισμένων ατόμων και αστυνομικών, που προχώρησαν στη χρήση χημικών έξω από τη ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μια μολότοφ έπεσε κοντά σε διαδηλωτή, την ώρα που αστυνομικοί επιχειρούσαν να τον ακινητοποιήσουν με σκοπό να τον συλλάβουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι από τις φλόγες. Επί τόπου του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και ακολούθως διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την αστυνομία «ο διαδηλωτής συνελήφθη διότι είχε ήδη προβεί σε ρίψη μολότοφ, οδηγήθηκε στον νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε άλλη μολότοφ τύπου κόμπρα και ζευγάρι γάντια. Κατά τη σύλληψη υπέστη εγκαύματα στον αριστερό μηρό άνδρας των ΜΑΤ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες».

Σύμφωνα με την αστυνομία «ο διαδηλωτής συνελήφθη διότι είχε ήδη προβεί σε ρίψη μολότοφ, οδηγήθηκε στον νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε άλλη μολότοφ τύπου κόμπρα και ζευγάρι γάντια. Κατά τη σύλληψη υπέστη εγκαύματα στον αριστερό μηρό άνδρας των ΜΑΤ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες».

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και αργότερα επί της Εγνατίας, καθώς άτομα, με καλυμένα τα χαρακτηριστικά τους, έφραξαν με κάδους απορριμμάτων το ένα ρεύμα του δρόμου έξω από τα πανεπιστήμια και άρχισαν να ρίχνουν πέτρες, αντικείμενα και μολότοφ προς τους αστυνομικούς, από το προαύλιο της Θεολογικής σχολής. Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και άλλα υπέστησαν φθορές.

Οι φοιτητές και καθηγητές λένε «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως και στις άλλες αλλαγές που φέρνει ο νόμος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός πρόσβασης σε αυτή και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει το μέλλον δεκάδων τμημάτων και ολόκληρων Ιδρυμάτων, αφήνοντας εκτός χιλιάδες υποψηφίους, και ζητούν να ανοίξουν οι σχολές, με όλα τα μέτρα για τον Covid-19.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας, από την Κρήτη μέχρι την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και αλλού.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις έρχονται εν μέσω των εντεινόμενων διαμαρτυριών με τις φοιτητικές καταλήψεις σε ΕΜΠ και ΑΠΘ να έχουν πλαισιωθεί πλέον και από μαθητικές καταλήψεις. Προχθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αριστοτέλειο, μέλη φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος κάλεσαν σε κοινό μέτωπο φοιτητών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας ενάντια στην εφαρμογή του νέο νόμου.  αντισταθούν στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νέος νόμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας