Δρ. Ιωαννίδης: «Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί-Αμφιλεγόμενο ζήτημα ο εμβολιασμός παιδιών»

838
Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης εκφράζοντας την άποψη πως είναι πολύ πιθανό ο κορωνοϊός να μην εξαφανιστεί.

Όπως είπε: «Ένας ιός που έχει μολύνει περίπου το 40% του πληθυσμού της γης, που συνεχίζει να έχει ενεργά επιδημικά κύματα είναι παρά πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί πλήρως. Εφόσον συνεχίζεται η αναπαραγωγή του ιού, θα προκαλούνται μεταλλάξεις, αυτό είναι αναπόφευκτο.

Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός δεν είναι «πρωταθλητής» μεταλλάξεων σε σχέση με άλλους ιούς του αναπνευστικού όπως τους ιούς της γρίπης, για τους οποίους έχουμε δεδομένο ότι κάθε χρόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε καινούργιες μεταλλάξεις και τα εμβόλια της περασμένης χρονιάς συνήθως είναι άχρηστα».

Ο καθηγητής συνέχισε αναφέροντας ότι «στην περίπτωση του κορωνοϊού μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μεταλλάξεις και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε τη δυνατότητα των εμβολίων για να τις καλύψουν».

Εξήγησε ότι «σε αρκετές χώρες του κόσμου μάλλον έχουμε περάσει ήδη στην ενδημική φάση. Μία πανδημία δεν σταματά ξαφνικά στις 12:00 η ώρα ή μια συγκεκριμένη ημέρα. Υπάρχει ετερογένεια σε διαφορετικές περιοχές και χώρες. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη περάσει την πανδημία.

Σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους πολλές ευρωπαϊκές, είναι πιθανό η πανδημία να έχει κάνει τον πανδημικό της κύκλο και έχει περάσει στην ενδημική φάση και αυτό θα το καταλάβουμε όταν γίνουν δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι από την πλευρά των αριθμών των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων είμαστε σε αριθμούς που δεν είναι περίεργοι και είναι μέσα στα όρια του τι βλέπουμε κάθε χρόνο.

Το δεύτερο είναι σαν κοινωνία μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να είμαστε σε μια κατάσταση πανικού. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στο να άρουν και αυτό το δεύτερο κομμάτι π.χ η Δανία έχει άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα και μέχρι τώρα τα πάει πολύ καλά.

Η εικόνα της Κύπρου είναι πολύ κοντά στην εικόνα της Δανίας.

Εάν κάποιος αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που θα μας σκοτώσει όλους αλλά έχουμε έναν ιό που θα ζήσουμε μαζί του και οι περισσότεροι από εμάς με κάποιες εξαιρέσεις θα τα πάμε πολύ καλά».

Σε σχέση με το εμβόλιο, σημείωσε ότι «είναι ένα παρά πολύ χρήσιμο εργαλείο, έχει βοηθήσει και έχει σώσει πολλές ζωές. Στο μέλλον ειδικά θα είναι ένα εργαλείο που θα το χρειαζόμαστε. Δεν είναι όμως πολύ πιθανό ότι από μόνο του το εμβόλιο μπορεί να σταματήσει το επιδημικό κύμα.

Είδαμε στις χώρες που ήταν πρωτοπόρες στον εμβολιασμό, όπως στο Ισραήλ, ότι σε κάποια φάση βρεθήκανε στην κορυφή των κατατάξεων, δηλαδή παρόλο που το εμβόλιο εξακολουθούσε να έχει σχετικά καλή αποτελεσματικότητα για να μειώνει τους θανάτους ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το επιδημικό κύμα, δηλαδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι.

Επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι επειδή είναι εμβολιασμένοι και νιώθουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο, σταματάνε να προσέχουν τελείως. Σε κάποιες χώρες είδαμε μια υπερακόντιση των εκθέσεων και της κινητικότητας πέρα και από το επίπεδο του 2019 με αποτέλεσμα ακόμα και εάν το εμβόλιο είχε κάποια μέτρια αποτελεσματικότητα ως προς τη διασπορά του ιού, να τη χάσει και αυτή.

Βλέπω όμως ότι υπάρχει μια τάση δαιμονοποίησης του εμβολίου, η τρομολαγνεία του κορωνοϊού έχει μεταφερθεί σε μια τρομολαγνεία πίσω από το εμβόλιο με φοβέρες τάσεις και αντιδικίες».

Τέλος, μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε ότι «είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, σε χώρες που έχουνε πολύ έγκριτες μελέτες καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο κίνδυνος συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ μικρότερος.

Σε επίπεδο θανάτων οι ΗΠΑ είχαν την πιο άσχημη εικόνα και μιλάμε για πέντε θανάτους στο εκατομμύριο για παιδιά κάτω των 18. Στην Ολλανδία αυτό το ποσοστό είναι οκτώ φορές μικρότερο. Πολλοί θάνατοι από αυτούς είναι σε παιδιά εκτός εμβολιαστικής κάλυψης. Από την άλλη θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι παρενέργειες. Η πιο επικίνδυνη είναι η μυοκαρδίτιδα.

Τα ποσοστά της όμως προέρχονται από παθητική επαγρύπνηση, δηλαδή κάποιος θα πρέπει να στείλει κίτρινη κάρτα εάν καταγραφεί ένα τέτοιο περιστατικό. 

Μιλάμε για μικρούς κινδύνους, τους οποίους εάν τους πολλαπλασιάσουμε επί εκατομμύρια παιδιά, θα έχουμε δυστυχώς κάποια τραγικά περιστατικά από τον κορωνοιό και δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα έχουμε περιστατικά θανάτων από εμβόλια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας