Διαστημική δύναμη η Τουρκία με… ρωσικό σχέδιο

824
τουρκία

Η Ρωσία αλλάζει σε βάθος τους όρους του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Μεσογείου και νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της Δύσης και την προοπτική συνεργασίας της σε στρατιωτικά και, τώρα, διαστημικά προγράμματα.

Μόνο το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο αδυνατεί να συλλάβει ότι οι συσχετισμοί στην περιοχή μας και τον κόσμο έχουν αλλάξει ριζικά σε βάρος της διαιρεμένης και σπαρασσόμενης Δύσης και μένει δορυφορικά προσκολλημένο σε Βερολίνο από τη μιά και Ουάσιγκτον από την άλλη, κινδυνεύοντας, πέραν των άλλων, να πέσει και στο κενό των μεταξύ τους αντιθέσεων και συγκρούσεων.

«Παραχώρηση πυραύλων»

Μετά την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 και την πρόταση εξαγοράς των ρωσικών μαχητικών SU 35 και Su 57 στην Τουρκία, ο γενικός διευθυντής της Roscosmos, Ντμίτρι Ράγκοζιν, ανακοίνωσε τη δυνατότητα προσχώρησης της Τουρκίας στο κοινό σχέδιο της Ρωσίας και του Καζακστάν στη χρήση του Κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ.

«Η Roscosmos είναι έτοιμη να παραχωρήσει πυραύλους στην Τουρκία ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα εκτόξευσης διαστημικού σκάφους της. Αυτό θα δίνει την ευκαιρία να μην χρησιμοποιήσει την τουρκική επικράτεια».

O γενικός διευθυντής της Roscosmos, Ντμίτρι Ράγκοζιν

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα έργο οι τρεις χώρες για την αναβάθμιση της μοναδικής υποδομής του Μπαϊκονούρ.

Πτήση στον Διαστημικό Σταθμό

Συμμετέχοντες σε αυτό θα είναι η Τουρκία, ως η χώρα που διοργανώνει αυτές τις εκτοξεύσεις, η Ρωσία, η οποία βοηθά στη μεταφορά της τεχνολογίας και το Καζακστάν, το οποίο προσφέρει το μοναδικό διαστημικό αεροδρόμιο. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση έχει καλή προοπτική, ανέφερε ο Ράγκοζιν , σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.

Ο επικεφαλής της Roscosmos επανέλαβε, επίσης, την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προετοιμάσει τουρκικό πλήρωμα για πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2023, όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάσει την 100η επέτειο από την ίδρυσή της.

«Σύντομα θα έρθει η μεγάλη επέτειος για το τουρκικό έθνος. Πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκπαιδεύσουμε το τουρκικό πλήρωμα και να στείλουμε τον πρώτο τούρκο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2023», είπε ο Ράγκοζιν.

«Θα είναι θετική η απάντηση»

Και πρόσθεσε: «Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Μόσχα για την αεροπορική επίδειξη MAKS, έγιναν πρόσθετες διαβουλεύσεις με τους τούρκους συναδέλφους και επιβεβαίωσα την πρότασή μας. Ζητήσαμε, μάλιστα, να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνάντησης και περιμένουμε απάντηση. Είμαι βέβαιος ότι αυτή θα είναι θετική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας