Διαρροές ΦΠΑ 35 δις! Υψηλοί συντελεστές κόβουν έσοδα-Πρόταση για συντελεστές 3-5-7%

1141
φπα

Δεύτερη στις αναλογικές απώλειες ΦΠΑ η Ελλάδα, μετά την Ιταλία, στην Ε.Ε των 28, με απώλειες την εξαετία 2012-17 ύψους 35 δις κατά την Κομισιόν και στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερες.

Οι απώλειες εσόδων στον ΦΠΑ της χώρας μας σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στους δυσθεώρητους, πρωτοφανείς σε ύψος συντελεστές ΦΠΑ, που φτάνουν στο 24% και προσομοιάζουν με πολύ υψηλό, μάλιστα, συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Η Iskra ενστερνίζεται απολύτως την πρόταση που είχε κάνει και συνεχώς επαναλαμβάνει ο Παν. Λαφαζάνης για μονοψήφιο ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα ο Παν. Λαφαζάνης είχε προτείνει να υπάρξουν συντελεστές ΦΠΑ 3%, 5% και 7%, ενώ ο συντελεστής να είναι μηδενικός για προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, ο Παν. Λαφαζάνης είχε προτείνει αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους δεν εισπράττουν ή δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, η οποία να τιμωρείται αυστηρότατα ακόμα και  με ποινή που θα ορισθεί για όλους/ες στον ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή ή εξαγορά.

Πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι αν υπάρξει αυτό το πακέτο μέτρων, είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί δραστικά η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ. ενώ θα τονωθεί σημαντικά η κατανάλωση, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της χώρας, ιδιαίτερα στον τουρισμό και ταυτόχρονα ουδόλως θα μειωθούν τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα.

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας