Διαβεβαίωσαν ότι θα κρατήσουν στο ύψος του το ματωμένο πλεόνασμα

1345
κρατήσουν

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διαβεβαίωσε χθες το Εurogroup ότι παρά το προεκλογικό πακέτο μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή,  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το στόχο 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Κατά συνέπεια, δεσμεύτηκε στη συνέχιση της άγριας αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.  

Μάλιστα, ο Γ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2019 για πλεόνασμα 4,1% εξακολουθεί να υφίσταται και συνεπώς υπερκαλύπτεται ο στόχος του ματωμένου πλεονάσματος για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εκφράστηκε και επίσημα ανησυχία για το αν θα πιαστεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής το ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «ανησυχούμε γι’ αυτό. Δεν έχουμε μια πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική μας πρόβλεψη υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση».

Πρόσθεσε πως «η χώρα διατηρεί το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν, είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβητήθηκε ο στόχος για φέτος. Γνωρίζετε ότι για το 2020, η Ελλάδα προτείνει μια χρήση του ταμειακού αποθέματος για να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020». Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα με την πρόωση αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, καθώς μένει να φανεί αν θα δοθεί η έγκριση από τις χώρες-μέλη του ESM.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι το θέμα της Ελλάδας θα εξετασθεί αναλυτικά τον Ιούνιο. Ανέφερε πως «περιμένουμε την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σκοπεύουμε να συζητήσουμε για αυτό τον Ιούνη στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης». Επιπλέον, ζήτησε τήρηση των δεσμεύσεων, λέγοντας ότι «χρειάζεται αξιοπιστία και τήρηση των δεσμεύσεων, από όλες τις χώρες και από την Ελλάδα».

Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι μετά τις ευρωεκλογές, στις 13 Ιουνίου και τότε θα γνωστοποιηθεί και η 3η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας.

Στο όλο θέμα έγινε νέα παρέμβαση από τον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που δήλωσε στην εφημερίδα «Financial Times» πως «δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές» και ότι «η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων, που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας