Θα επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί φασιστική φιέστα στο Θέατρο Ρεματιάς;

1738
επιτρέψετε

Προς τις δημοτικές κινήσεις, πολιτικές οργανώσεις, φορείς, συλλόγους, συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο Χαλάνδρι και τις όμορες περιοχές απευθύνεται η κίνηση Save Donbass – Greece, καλώντας σε ματαίωση της φασιστικής φιέστας που οργανώνεται από την ουκρανική πρεσβεία αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου στο Θέατρο Ρεματιάς. 

Θα επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί φασιστική φιέστα στο Θέατρο Ρεματιάς;

Ως κίνηση που έχει συγκροτηθεί για τον συντονισμό των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού του Ντονμπάς, ενάντια στο νεοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη σας φασιστική φιέστα, οργανωμένη από την ουκρανική πρεσβεία.

Συγκεκριμένα, η δημοτική Αρχή του Χαλανδρίου έχει παραχωρήσει στην πρεσβεία του ουκρανικού νεοφασιστικού καθεστώτος το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, για την πραγματοποίηση μιας δήθεν πολιτιστικής εκδήλωσης, υπό τον τίτλο «Βισιβάνκα».

Η λεγόμενη «Μέρα της Βισιβάνκα» είναι μια καθαρά εθνικιστική γιορτή, που δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση της Ουκρανίας. Κατασκευάστηκε το 2007, με πρωτοβουλία της Lesya Voroniuk. Κεντρική της ιδέα είναι το, κεντημένο με φολκλορικά σύμβολα, παραδοσιακό πουκάμισο και γιορτάζεται στο εσωτερικό της Ουκρανίας με την άμεση οργανωτική και ιδεολογική καθοδήγηση της κυβέρνησης και στο εξωτερικό από τις κατά τόπου πρεσβείες.

Στη πραγματικότητα η κατασκευασμένη αυτή γιορτή, αξιοποιείται από τους εθνικιστικούς και ναζιστικούς κύκλους της Ουκρανίας στο να κατασκευαστεί μια ακραία εθνικιστική «ουκρανική ταυτότητα». Χαρακτηριστική είναι η ταινία “Heritage of the Nation”, που αποτελεί την «κινηματογραφική τεκμηρίωση» της Βισιβάνκα, και κυκλοφόρησε το 2016.

Στην ταινία η Βισιβάνκα εμφανίζεται ως αντικομμουνιστικό σύμβολο, καθώς , σύμφωνα με τους σκηνοθέτες της, ήταν αντικείμενο διώξεων «κατά τη σταλινική περίοδο» και σήμερα εξακολουθεί να διώκεται στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Φυσικά ποτέ δεν υπήρξε , ούτε υπάρχει, καθεστώς ή ενέργειες δίωξης της παραδοσιακής φορεσιάς. Προς απόδειξη, σας επισυνάπτουμε αφίσα για την Πρωτομαγιά της ΕΣΣΔ, όπου αποτυπώνεται η Βισιβάνκα. Σας επισυνάπτουμε και φωτογραφία από την αντίστοιχη «γιορτή» στο Λονδίνο, με νεοναζιστικά σύμβολα.

Όσο φαιδρή και εάν φαντάζει η επιχειρηματολογία των νεοναζί, δεν πρέπει να υποτιμάται: στο εσωτερικό της Ουκρανίας αποτελεί πλέον ημέρα αναφοράς για τις εθνικιστικές-ναζιστικές ομάδες και την κυβέρνηση ενώ σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι πρεσβείες της Ουκρανίας, την αξιοποιούν σαν μέσο επικοινωνιακής παρέμβασης και διαστρέβλωσης της ιστορίας, παλιότερης και σύγχρονης.

Η παραχώρηση αυτή συνιστά απροκάλυπτη πρόκληση προς τα δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα του λαού μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που με αφορμή τα 74 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η ουκρανική πρεσβεία και το καθεστώς του Κιέβου έχουν εξαπολύσει μια βρόμικη καμπάνια δυσφήμησης των αγώνων κατά της ναζιστικής πανούκλας και υπεράσπισης των Ουκρανών συνεργατών των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής της τότε ΕΣΣΔ.

Θεωρώντας ως στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση την αποτροπή αυτής της φασιστικής προπαγανδιστικής φιέστας, ελπίζουμε πως θα κάνετε ό,τι μπορείτε για τη ματαίωσή της.

Save Donbass – Greece
Αθήνα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας