Διάβημα ΛΑ.Ε προς Τόσκα: Σταματήστε τις απάνθρωπες πρακτικές δυνάμεων της αστυνομίας

2095
ιδιωτικοποίηση

Κλιμάκιο της ΛΑ.Ε στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της Π.Γ της ΛΑ.Ε Δημήτρης Στρατούλης και Δημήτρης Σαραφιανός και το μέλος του Π.Σ Τάσος Μαυρόπουλος, συναντήθηκαν με τον Αναπλ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον επιθεωρητή Ν. Ελλάδας της ΕΛ. ΑΣ. υποστράτηγο Αντώνη Μπάκα και προβήκαν σε διάβημα διαμαρτυρίας, καταγγελίας και καταδίκης της αντιδημοκρατικής, αυταρχικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος του 21χρονου φοιτητή Α.Π., στελέχους της ΛΑΕ και της κεντρικής επιτροπής του Αριστερού Ρεύματος.

Συγκεκριμένα το κλιμάκιο της ΛΑΕ κατάγγειλε ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης 13/04, στις 2 π.μ., στη συμβολή των οδών Μεταξά και Ζωοδόχου πηγής, στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα ΟΠΚΕ της ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε εντελώς αναίτια και με χειροπέδες στη ΓΑΔΑ το συγκεκριμένο φοιτητή. Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του στη ΓΑΔΑ (προσήχθησαν τρία ακόμη άτομα, ένας Έλληνας και δύο αλλοδαποί, που έτυχε να βρεθούν στη φορά επέλασης των αστυνομικών) παρότι έφερε ταυτότητα και φοιτητικό δελτίο από τα οποία μπορούσε άμεσα να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, του ασκήθηκε λεκτική βία με χλευαστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Στον 5ο όροφο της ΓΑΔΑ, αφού του πήραν το κινητό τηλέφωνο στο πλαίσιο της διαδικασίας «εξακρίβωσης στοιχείων», τον ανάγκασαν να γδυθεί εντελώς, υποβάλλοντας τον σε μία εξευτελιστική διαδικασία που δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως προφανής προσπάθεια τρομοκράτησης, υποβάθμισης και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε μετά την ενημέρωση της, από την Πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ, για την απάντηση που δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ για το συγκεκριμένο περιστατικό, θεώρησε ότι αυτή είναι μια τυπική αναφορά που αποκρύπτει την αλήθεια. Επισήμανε επίσης ότι τέτοιες αυταρχικές συμπεριφορές, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα μνημονιακά χρόνια, γνωρίζουν συνεχή έξαρση, τρομοκρατούν τους πολίτες και παραβιάζουν την ελευθερία και τα δικαιώματα τους και ζήτησε την περαιτέρω άμεση και ενδελεχή διερεύνηση της συγκεκριμένης καταγγελίας. Ο Υπουργός καθώς και η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ δεσμεύθηκαν ότι θα διατάξουν νέα έρευνα για το περιστατικό και ότι θα ενημερώσουν τη ΛΑ.Ε το επόμενο διάστημα.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε ζήτησε επίσης την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την προσαγωγή, ώστε να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και ζήτησε να σταματήσουν οι προσβλητικές, απαξιωτικές και αυταρχικές συμπεριφορές των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ σε βάρος των ελεγχομένων.

Πόρισμα της ΕΛΑΣ θεωρεί βάσιμή την καταγγελία της ΛΑΕ για τον τραυματισμό της Σόφης Παπαδόγιαννη.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κλιμακίου της ΛΑΕ, η Πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ, τους ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η Ε.Δ.Ε για το περιστατικό του τραυματισμού του μέλους της ΠΓ της ΛΑ.Ε Σόφης Παπαδόγιαννη, στη διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 8 Μαΐου 2016, από το οποίο προκύπτουν ευθύνες για τραυματισμό της με χειροβομβίδα κρότου- λάμψης στο κεφάλι, από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες, όπως αναφέρουν, αποδόθηκαν και ότι το πόρισμα θα δοθεί στην ΛΑΕ την επόμενη βδομάδα.

Η ΛΑΕ, καταδικάζοντας για άλλη μια φορά τις βάρβαρες και αντιδημοκρατικές πρακτικές, που προσβάλλουν και υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατά την διάρκεια των αστυνομικών ελέγχων, απαιτεί, από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα με αφορμή και την σημερινή μαύρη επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος, να μπει ένα τέλος στις πολιτικές αυταρχισμού και καλεί τους πολίτες που πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας να καταγγέλλουν άμεσα και δημόσια αυτά τα περιστατικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας