Δανία: Πρώτη χώρα ΕΕ που αποσύρει όλα τα περιοριστικά μέτρα κορονοϊού

392
Πρώτη χώρα ΕΕ που αποσύρει όλα

Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη, πως οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν ή ακόμη και αίρουν πλήρως τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί

Η Δανία ανακοίνωσε, πως θα άρει όλους τους περιορισμούς για τον Covid και θα σταματήσει να τον χαρακτηρίζει ως νόσο «κοινωνικά κρίσιμη» την Τρίτη (1/2/2022).
Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη, πως οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν ή ακόμη και αίρουν πλήρως τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron
Ο Magnus Heunicke, υπουργός Υγείας της Δανίας, τόνισε στο Κοινοβούλιο ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς για τον Covid-19 την 1η Φεβρουαρίου, εκτός από τα tests κατά την άφιξη από το εξωτερικό.
«Μπορούμε να αρχίσουμε να χαμηλώνουμε τους ώμους μας και να ξαναβρίσκουμε τα χαμόγελά μας», είπε η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen στο Κοινοβούλιο στις 26/1.
«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, αλλά με αυτά που γνωρίζουμε τώρα, μπορούμε να τολμήσουμε να πιστέψουμε ότι διανύουμε την κρίσιμη φάση», συνέχισε η Frederiksen.

Χωρίς νομική βάση πλέον τα περιοριστικά μέτρα

Με την άρση της σημασίας «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» δεν υφίσταται πλέον η νομική βάση για την εισαγωγή περιορισμών μεγάλης κλίμακας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά μόλυνσης, στην πραγματικότητα τα υψηλότερα σε ολόκληρη την πανδημία», παραδέχθηκε η Frederiksen.
«Ως εκ τούτου, μπορεί να φαίνεται παράξενο και παράδοξο ότι είμαστε τώρα έτοιμοι να άρουμε τους περιορισμούς»., σημείωσε.
Περίπου το 82% του πληθυσμού της Δανίας είναι πλήρως εμβολιασμένο με δύο δόσεις, εκ των οποίων το 50% έλαβε την ενισχυτική, σύμφωνα με την Αρχή Υγείας και Φαρμάκων της χώρας.

Μειώνονται οι σοβαρές ασθένειες από Covid

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση σε σοβαρές ασθένειες ως αποτέλεσμα του Covid:.
Η Δανία εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 κατά κεφαλήν στον κόσμο, επί του παρόντος περισσότερο από 10 φορές το προηγούμενο ρεκόρ, καθώς η Omicron προκαλεί δεκάδες χιλιάδες καθημερινές μολύνσεις.
Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών στις εντατικές συνεχίζει να μειώνεται και, ακόμη και με το Omicron, δεν έφτασε ποτέ στα ανώτατα όρια που είχαν φτάσει από τον Απρίλιο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021.
Να σημειωθεί ότι, στη Σκανδιναβία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν πως θα χαλαρώσουν επίσης τους περιορισμούς τους τις επόμενες εβδομάδες.

Άρση μέτρων και στην Αυστρία

Άρση πολλών από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί ήδη από το φθινόπωρο αποφάσισε το Σάββατο (29/1/2022) η αυστριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο Karl Nehammer, από τις 19 Φεβρουαρίου, η εστίαση και ο τουρισμός θα λειτουργούν και πάλι με τον Κανόνα 3G, για πρόσβαση σε εμβολιασμένους, ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR έως 48 ωρών ή «γρήγορο» τεστ αντιγόνου 24 ωρών.
Η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα θα είναι από τις 12 Φεβρουαρίου ελεύθερη για όλους, χωρίς διαγνωστικό τεστ, αλλά με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τύπου FFP-2, ενώ από τις 5 Φεβρουαρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τα μεσάνυχτα, αντί για τις 22:00, όπως ισχύει σήμερα.

Νέοι κανονισμοί για σχολεία

Την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο Nehammer, θα ανακοινωθούν νέοι κανονισμοί και για τη λειτουργία των σχολείων.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εκδηλώσεις, το όριο των συμμετεχόντων χωρίς προκαθορισμένη θέση ανεβαίνει στις 5 Φεβρουαρίου από τους 25 στους 50.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Wolfgang Mueckstein, «με την παραλλαγή Omicron δεν κινδυνεύουμε από υπερφόρτωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και για αυτό μπορούμε να σκεφτούμε μια στρατηγική ανοίγματος, μένοντας όμως στην πλευρά της ασφάλειας».
Το κάνουμε προσεκτικά και κυρίως με ασφάλεια, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Σήμερα στην Αυστρία καταγράφηκαν 24.260 νέα κρούσματα, ενώ πριν από μία εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 16.749.
Ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών ανέβηκε στο 2.500,5.
Την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 92 άνθρωποι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας