«Δάκτυλος» ΗΠΑ στη… μη δήλωση του ΣΑ ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

453
μη δήλωση του ΣΑ ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

Η Κίνα λυπάται για την «παρεμπόδιση» από τις ΗΠΑ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, εξέφρασε σήμερα τη λύπη του γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρεμποδίζουν» την υιοθέτηση δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν τη τουν πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα. «Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή», δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, ζητώντας από την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ευθύνες της» στον ΟΗΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη – και η πρώτη δημόσια – του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι «αντιπαραγωγική», θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διεθνής ανησυχία για τον βομβαρδισμό έδρας ΜΜΕ

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός βομβαρδισμός του 12ώροφου κτιρίου που στέγαζε γραφεία του Associated Press, του Αλ Τζαζίρα και άλλων μέσων ενημέρωσης, προκαλεί διεθνή ανησυχία αλλά και διαμάχη, με το Ισραήλ να κάνει λόγο για στοχοποίηση ενός κέντρου πληροφοριών της Χαμάς και τα ειδησεογραφικά δίκτυα να καταγγέλλουν απόπειρα φίμωσής τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Associated Press, Γκάρι Προύιτ, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία ένδειξη παρουσίας της Χαμάς στον Πύργο Τζάλα, όπου εργάζονται εδώ και 15 χρόνια. «Ο ισραηλινός στρατός γνώριζε από καιρό την τοποθεσία των γραφείων μας και γνώριζε ότι βρίσκονταν εκεί δημοσιογράφοι. Ο κόσμος θα μαθαίνει λιγότερα για όσα συμβαίνουν στη Γάζα εξαιτίας αυτού που συνέβη σήμερα», τόνισε ο Προύιτ. 

Δημοσιογράφοι κατέγραψαν την εκκένωση του κτιρίου μετά την προειδοποίηση του στρατού για επικείμενο πλήγμα. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να σώσουν όσο εξοπλισμό μπορούν, ενώ οι ένοικοι των διαμερισμάτων σπεύδουν να τα εγκαταλείψουν με τα παιδιά τους αγκαλιά. Άλλοι ξεσπάνε σε κλάματα, καθώς ξέρουν ότι χάνουν το σπίτι τους.

Μετά την καταστροφή, δημοσιογράφοι και τεχνικοί αναζητούν εργαλεία της δουλειάς τους μέσα στα συντρίμμια, ενώ αμφισβητούν την εκδοχή των Ισραηλινών.

«Εκτός από τους ενοίκους διαμερισμάτων, υπήρχαν μερικά γραφεία δικηγόρων και μηχανικών και κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταξύ των οποίων το Associated Press και το Αλ Τζαζίρα. Τίποτε άλλο», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, Τζαγουάντ Μεχντί.

Όμως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για «θεμιτό» στόχο, δηλώνοντας ότι έχει δώσει στην Ουάσινγκτον αποδείξεις για την παρουσία τρομοκρατών στο κτίριο.

«Μοιραζόμαστε με τους Αμερικανούς φίλους μας όλες αυτές τις πληροφορίες. Και να τα στοιχεία που έχουμε: αφορούν Παλαιστίνιους τρομοκράτες, ένα κέντρο πληροφοριών της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης που στεγαζόταν σ’ αυτό το κτίριο, στο οποίο σχεδιάζονταν και οργανώνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Επομένως, πρόκειται για ένα απολύτως θεμιτό στόχο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι υπήρξε επικοινωνία με το Ισραήλ, κατά την οποία ζητήθηκε η προστασία των δημοσιογράφων, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε στο διευθυντή του Associated Press την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας