ΓΣΕΕ: Όχι άλλο κάρβουνο

1442
συντάξεις

Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια πραγματοποίησης του εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ στη Ρόδο. Η άποψή μας για τους λόγους που η κατάσταση έχει φτάσει εδώ είναι καταγραμμένη σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα iskra.gr με τίτλο «Τα συνδικάτα τα χρειαζόμαστε μέχρι να βρεθεί κάτι να τα αντικαταστήσει».

Το σημερινό άρθρο καταγράφει τις απόψεις μας για το αύριο.

Απ’ ότι φαίνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ΓΣΕΕ θα οδηγηθεί στα δικαστήρια και αυτά θα διορίσουν διοίκηση με εντολή να διαχειριστεί βραχυπρόθεσμα ότι προκύψει και σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει εκλογικό συνέδριο.

Έχω την άποψη ότι μια διορισμένη διοίκηση δεν έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση για να χειριστεί πολιτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα. Έτσι πιστεύω ότι σε ότι αφορά τη διαχείριση θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε ζητήματα που αφορούν λειτουργικά ζητήματα όπως για παράδειγμα η μισθοδοσία του προσωπικού.

Ωστόσο και με δεδομένο ότι τα προβλήματα της εργατικής τάξης τρέχουν θεωρώ ότι αντλώντας εμπειρία από το παρελθόν θα πρέπει την πολιτικο-συνδικαλιστική κατάσταση να την πάρουν στα χέρια τους με τον απαραίτητο συντονισμό οι μεγάλες ομοσπονδίες και τα μεγάλα εργατικά κέντρα της χώρας. Αυτό χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουμε ότι κι’ εκεί υπάρχουν παθογένειες παρόμοιες μ’ αυτές που οδήγησαν τη ΓΣΕΕ στο τελευταίο σκαλοπάτι.

Από κει και μετά και σε ότι αφορά την οργάνωση και την πραγματοποίηση ενός εκλογικού συνεδρίου νομίζω ότι το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένα συνέδριο που θα αναπαράγει την υπάρχουσα κατάσταση. Ένα συνέδριο που θα προέλθει από τους ίδιους συνέδρους ή ελαφρώς διαφοροποιημένο κατά λίγο δεν έχει τίποτε να προσφέρει κυρίως σε ότι αφορά την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος ενώ ταυτόχρονα θα αμφισβητηθεί τόσο η γνησιότητά του όσο και η τυχόν εκλεγείσα ηγεσία.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος (πρόχειρα μιλάω για οκτώ με δώδεκα μήνες) ώστε:

  1. Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση νοθείας και διπλοψηφιών.
  2. Να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες και σε εκλογή αντιπροσώπων για τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία.
  3. Οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα να προχωρήσουν στη συνέχεια στην εκλογή αντιπροσώπων για το εκλογικό συνέδριο της ΓΣΕΕ που θα ακολουθήσει.

Αν προχωρήσουμε έτσι θα έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην κατεύθυνση της αντίστροφης πορείας απ’ αυτήν της καταστροφής στην οποία οδηγείται σήμερα το κίνημα.

Διαφορετικά …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας