Για 2η ημέρα ο φερόμενος “τζιχαντιστής” στην “νεκρή” ζώνη στον Έβρο

1002

Αυτό που συμβαίνει στον Έβρο είναι πρωτοφανές καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο εγκλωβισμός τζιχαντιστή του ISIS στη νεκρή ζώνη στις Καστανιές Έβρου. 

Οι Τούρκοι ζητούν μάλιστα από τον ΟΗΕ να παρέμβει για να τον αποδεχτούν οι ελληνικές Αρχές και να του επιτρέψουν να εισέλθει στην Ελλάδα!

Ο Αμερικανός υπήκοος αραβικής καταγωγής ο οποίος φέρεται να είναι τζιχαντιστής και θέλει να στείλει η Άγκυρα στην Ελλάδα παραμένει στη νεκρή ζώνη όπου και διανυκτέρευσε.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης όταν Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα ένας Αμερικανός, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπήκοος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς.

Από έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του. Λίγες ώρες αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας ο άνδρας αραβικής καταγωγής επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του και επέστρεψε στη νεκρή ζώνη στις Καστανιές Έβρου. «Η Ελλάδα δεν θα τον παραλάβει» αναφέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης την Τρίτη ο  συνταξιούχος Πρέσβης Μουράτ Μπιλχάν τόνισε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν δέχεται τον συγκεκριμένο πολίτη, αυτός παραμένει νόμιμα στη ζώνη ασφαλείας.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα γιατί πρόκειται για ανιθαγενή.  Αποστολή του Οργανισμού πρέπει να βρεθεί στο σημείο ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία» δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος Πρέσβης.

Η ανιθαγένεια αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει 10 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 600 χιλιάδες βρίσκονται στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Προσφύγων του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας Sadık Onur Gelbal τόνισε ότι ορθά από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν τον αποδέχεται παραμένει στη «νεκρή ζώνη» στις Καστανιές και θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα από όπου έφτασε στο σημείο.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν πρόκειται για προσφυγικό περιστατικό αλλά για ένα ζήτημα που αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα ενώ στις διαπραγματεύσεις πρέπει να εμπλακούν και οι ΗΠΑ προκείμενου να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση της IGAM, Metin Çorabatır.

Η Τουρκία σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της Ε.Ε, μετέδωσε το TRT Haber, προσθέτοντας ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απελάσεως της χώρας.

Τον περασμένο μήνα Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή. Η YPG, το κυριότερο μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και σύμμαχος των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, κρατά χιλιάδες τζιχαντιστές σε φυλακές της βορειοανατολικής Συρίας.

Περίπου το ένα πέμπτο από τους σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, που κρατούνται στη Συρία από τους Κούρδους πολιτοφύλακες, είναι ξένοι. Η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας