Για τα «πλεονάσματα φτώχειας», θυσιάζονται Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Προστασία, Πολιτισμός και Περιβάλλον

1577
αποτελέσματα

Η κυβέρνηση με το λεγόμενο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» 2019-2022, επιχειρεί να δημιουργήσει «κλίμα εντυπώσεων», ότι η χώρα με την επίτευξη «υπερ-πλεονασμάτων» (άνω 3,5% του ΑΕΠ) και δημιουργία «δημοσιονομικού χώρου», ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής στη «κανονικότητα».!

Αυτό που δεν λέει είναι, ότι τα «υπερ-πλεονάσματα» συνολικού ύψους 5,5 δις στην τετραετία 2019-22 (περίπου 2,5% του ΑΕΠ), στηρίζονται κυρίως σε περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών. Ειδικότερα οι δαπάνες για Υγεία, προβλέπεται από 5,2% του ΑΕΠ το 2017, θα μειωθούν στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022, για Παιδεία από 3,9% σε 3,5%, για Κοινωνική Προστασία (συνολικά) από 19,4% του ΑΕΠ σε 17,4%, για προστασία Περιβάλλοντος από 1,3% σε 1,2%, για Πολιτισμό από 0,7% σε 0,6% του ΑΕΠ, κλπ. Από την άλλη οι αναπτυξιακές δαπάνες (ΠΔΕ), στο όνομα των «υπερ-πλεονασμάτων», μειώθηκαν από 7,8 δις το 2017, στα 5,6 δις το 2018.!

Όσο για τα «σενάρια» περί φορολογικών ελαφρύνσεων (οριακή μείωση ΦΠΑ, κατώτατου φορολογικού συντελεστή, κά), προφανώς δεν αναπληρώνουν τη δραματική λεηλασία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων από άμεσους και έμμεσους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ, που επέφεραν τα Μνημόνια, πρακτική που ουσιαστικά συνεχίζεται και με το νέο άτυπο Μνημόνιο, τουλάχιστον ως το 2022.!

Πολύ περισσότερο δεν αποκαθίσταται η πρωτοφανής συντριβή (30%-40%) μισθών και συντάξεων την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι μέσοι μισθοί πλήρους απασχόλησης, από 1.263 € το 2010, μειώθηκαν σταδιακά σε 974 € το 2015 και σε συνέχεια στα 916 € το 2018.!! Κατά συνέπεια η «πολυλογία» περί “επιστροφής στην κανονικότητα”, δεν είναι παρά …. «λόγια του αέρα».!!

Γενικότερα, τα «μικρο-μπαλώματα» στην πολιτική «Λιτότητας και Επιτροπείας» που καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξωραΐσει τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που εφαρμόζει με τις οδηγίες των «υπερεθνικών αφεντικών», δεν δίνουν ούτε διέξοδο, ούτε και προοπτική, στην αντιμετώπιση του χρέους, των κόκκινων δανείων, της βιώσιμης ανάκαμψης, μείωσης της ανεργίας κά.

Χρειάζεται συνολική ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών και οι Ευρωεκλογές είναι ευκαιρία ισχυρής αποδοκιμασίας τους και στήριξης της «Λαϊκής Ενότητας-Μετώπου Ανατροπής», ώστε να ανοίξει ο δρόμος μιας ελπιδοφόρας προοπτικής σε όφελος του λαού, της νέας γενιάς και συνολικά της χώρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας