Για πολιτική λύση στη Συρία συζήτησαν στο Σότσι Putin, Ruhanni, Erdogan

1751
συρία

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Vladimir Putin,Tayip Erdogan και Hasan Ruhani αντίστοιχα, στις συνομιλίες που είχαν στο Σότσι, στις οποίες παρευρίσκοντο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών, επικεντρώθηκαν στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στην Συρία  μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας μετά τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Putin: Η πολιτική διευθέτηση απαιτεί συμβιβασμούς
Ο κ. Putin εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστανά, λέγοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή τους θα ήταν αδύνατη η πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία. Τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία έχει εισέλθει σε «νέα φάση», όπως και ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ όλες τις πλευρές περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία, θα καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε η διαδικασία αυτή να είναι παραγωγική».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε στους συνομιλητές του να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».
Ruhani: Ανοίγεται νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης
Ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Ruhani, τονίζοντας ότι έχει καταστραφεί η βασική δομή του Ισλαμικού Κράτους, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες και των τριών χωρών πρέπει να επικεντρωθούν στο να εξαλειφθούν και οι τελευταίες εστίες των τρομοκρατών ώστε να ετοιμασθεί το έδαφος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία
Αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, ο κ. Ruhanni είπε ότι πρέπει να τερματισθεί και να υπάρχει στην χώρα μόνον μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.
Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Σότσι ότι σήμερα ανοίγεται μια νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης στην Συρία, επισημαίνοντας ότι για να επιτύχει τους στόχους του το κογκρέσο εθνικού διαλόγου στην Συρία θα απαιτηθεί ο συντονισμός των θέσεων της Μόσχας, Άγκυρας και Τεχεράνης σε όλα τα επίπεδα.
Erdogan: Πολιτική λύση αποδεκτή από τον συριακό λαό
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayip Erdogan, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση που έχει ως θέμα την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία είπε ότι είναι σημαντική για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα, όπως και για να τεθεί τέλος σε μια τραγωδία που συνεχίζεται επί χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας θετικής πρωτοβουλίας που υπήρξε χάρη στην τριμερή συνεργασία για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία.
Ο κ. Erdogan είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας