Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτεθούν στο Ιράν

1793
ΗΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ενώ είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί το πώς θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους Ισραήλ και Σαουδική Αραβία (και οι δύο ορκισμένοι εχθροί του Ιράν).
Ας διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους οποιαδήποτε αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, ακόμη και αν συνεπάγεται μια αεροπορική επίθεση κατά του Ιράν.

Οι παγκόσμιες συμμαχίες έχουν μετατοπιστεί

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει σχεδόν την αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ, με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S 400.
Αυτή η αγορά και η συνεργασία με τη Ρωσία εγγυάται την αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει δημόσια τέτοια πρόθεση.
Επιπλέον, ενώ οι στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας φιλοξενούν αεροσκάφη και στρατιώτες των ΗΠΑ, η Τουρκία λέει ότι δεν θα επιτρέψει στις βάσεις της να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν, από τις ΗΠΑ.

Το Ιράκ, σύμμαχος του Ιράν, δήλωσε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει στην επικράτειά του να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επίθεση στο Ιράν.
Στη συνέχεια, το Πακιστάν του Imran Khan έχει απομακρυνθεί από τη συμμαχία του με τις ΗΠΑ και κοιτάει προς το Πεκίνο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πακιστάν και έχει εγγυηθεί την ασφάλεια στο Πακιστάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Έτσι, καμία βάση στο Πακιστάν δεν θα παρασχεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν.

Η Κίνα και η Ρωσία προειδοποίησαν επίσης την Ουάσινγκτον ότι δεν πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν.
Το Ιράν έχει εγγυήσεις από τη Ρωσία, την Κίνα, το Πακιστάν, την Τουρκία, ακόμα και την Ιαπωνία και την Ινδία, ότι το οικονομικό μέλλον του είναι ασφαλές… παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Έτσι, μόνο η Σαουδική Αραβία παραμένει σύμμαχος στην επιθετικότητα των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.
Αλλά η Σαουδική Αραβία έχει πολλά να χάσει φιλοξενώντας  αμερικανικά στρατεύματα,  ειδικά με τη Ρωσία να πιέζει τον ΟΠΕΚ+.
Ακόμη και ο κατά καιρούς αδρανής Αραβικός Σύνδεσμος αντιτίθεται στην επιθετικότητα των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, από οποιαδήποτε βάση της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ιράν θα πολεμήσει

Στη συνέχεια, είναι καλό να εξετάσει κανείς τη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει το Ιράν.
Από τους προηγμένους πυραύλους Grad στο Kornet, πολύ σύντομα θα έχει και πυραύλους S400 αλλά και άλλα προηγμένα όπλα θα παρασχεθούν στο Ιράν για να διασφαλιστεί το δικαίωμά του να αμυνθεί.
Αυτό, σε συνδυασμό με μια ήδη σημαντική σειρά αμυντικών όπλων για την εξασφάλιση των συνόρων του Ιράν και των θαλάσσιων λωρίδων, θα εγγυηθεί την άμυνα της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο έναν νέο πόλεμο

Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να εκτυπώσει δολάριο κατά βούληση, ένας νέος πόλεμος – ειδικά ένας μεγάλος πόλεμος εναντίον του Ιράν – θα αποδυναμώσει οικονομικά τις ΗΠΑ.

Αν οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιτεθούν στο Ιράν, η αγορά πετρελαίου θα επηρεαστεί έντονα, προκαλώντας έτσι έκρηξη των τιμών του μαύρου χρυσού.
Η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί επίσης.

Πράγματι, ένα τέτοιο φαινόμενο για το πετρέλαιο και το χρυσό μπορεί να είναι το φυτίλι που χρειάζεται για να αποπληθωριστεί η τρισεκατομμυρίων δολαρίων του δημοσίου χρέους και των κερδοσκοπικών παραγώγων που μπορούν να εκραγούν πάλι… όπως το 2008-2009.

Αλλά αυτή τη φορά, όταν συμβεί η οικονομική κατάρρευση και όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η νέα κατάρρευση θα καταστήσει την οικονομική κατάρρευση του 2008-2009 ως… πικνίκ.

Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να νικήσουν το Ιράν σε έναν συμβατικό πόλεμο

Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει «συνασπισμός των πρόθυμων» όπως το 2003 έναντι του Ιράκ.
Υπάρχει όμως η πιθανότητα η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία να θεωρούν αρκετά το Ιράν απειλή γύρω από το Στενό του Ορμούζ για να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη χώρα και να αυξήσουν τις Ναυτικές στρατιωτικές περιπολίες για να συνοδεύσουν τα δεξαμενόπλοια μέσω του Στενού.

Οι αυξημένες περιπολίες θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσουν σε πόλεμο αν οι ΗΠΑ δεν πάρουν το δόλωμα του Ιράν που θυσιάζει έναν ιππότη για να αφήσει τη βασίλισσα της Δύσης εκτεθειμένη, δηλαδή έναν μεγαλύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που μπορεί να περιλαμβάνει το Ιράκ, του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα, ας εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ξεκινήσουν έναν χερσαίο πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Ιράν στρατηγικός χάρτης

Αφγανιστάν

Ο πιο πιθανός υποψήφιος εδώ θα ήταν να διοργανώσει αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράν από την αεροπορική βάση Bagram.
Αλλά αυτή τη στιγμή το Αφγανιστάν επιδιώκει στενότερους δεσμούς με το Ιράν για το εμπόριο, για παράδειγμα, στο εμπόριο με την Ινδία μέσω του λιμένα Chabahar του Ιράν.

Και ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές από το Bagram, η εκτόξευση μιας επίγειας επίθεσης από αυτή την περιοχή θα ήταν μια ουσιαστική αδυναμία. Δηλαδή, λόγω ορεινού εδάφους και στενά εδραιωμένων και καλά οπλισμένων ορεινών στρατευμάτων του IRGC, γειτονικών.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι το Dostum / Ghani θα απαγόρευε οποιαδήποτε επίθεση από τις ΗΠΑ στο Ιράν από το Αφγανιστάν, που θα είχε ως αποτέλεσμα έναν νέο και σημαντικό νέο πόλεμο.

Τουρκμενιστάν

Το «βασίλειο ερημίτης» αποδεικνύεται ακόμη πιο προβληματικό για τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, για μια επίθεση στο Ιράν.
Δεν υπάρχουν υποδομές, καμία υπάρχουσα αεροπορική βάση των ΗΠΑ, μόνο μια «μυστική βάση».

Ενώ μια τέτοια βάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρενόχληση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, το να διεξαχθεί ένας νέος πόλεμος των ΗΠΑ έναντι του Ιράν από το Τουρκμενιστάν είναι εξαιρετικά απίθανο.
Ειδικά, δεδομένου ότι το Τουρκμενιστάν (πρώην Σοβιετική Δημοκρατία) έχει πολύ στενές σχέσεις με την Κίνα και η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να αποφύγουν να επιτεθούν στο Ιράν.

Πακιστάν

Ο Imran Khan επιδίωξε στενούς δεσμούς με το Ιράν και συμφώνησε στην αμοιβαία προστασία των συνόρων.
Το αμερικανικό κράτος ανησυχεί τόσο για τον Khan και τη μεταβαλλόμενη συμμαχία του με το Ιράν και την Κίνα.
Με βάση την ιστορία και την τρέχουσα ηγεσία του, το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν το Πακιστάν ως βάση για έναν επίγεια πόλεμο έναντι του Ιράν.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το αμερικανικό RQ-4 που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 19 Ιουνίου ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από μια αμερικανική στρατιωτική βάση.
Αυτή η βάση φέρεται να είναι αφιερωμένη στη δράση των ΗΠΑ έναντι του ISIL, αλλά πιστεύεται ότι είναι μια σημαντική αμερικανική βάση για επίθεση κατά του Ιράν.

Τα ΗΑΕ είναι εχθρικά προς το Ιράν, αλλά δεν έχουν γέφυρα γης με το Ιράν, που βρίσκεται απέναντι από το Στενό του Ορμούζ.
Η θέση του στο στενό θα κλείσει σίγουρα το Στενό σε έναν πολυσυζητημένο πόλεμο των ΗΠΑ, για τον οποίο τα ΗΑΕ θα κατηγορηθούν ως συνεργός.

Τα ΗΑΕ έχουν και εμπορικές σχέσεις με τα αραβικά κράτη, τα οποία εμποδίζουν τη χρήση τους ως αρχική στάση για έναν πόλεμο των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.
Μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ επιθέσεις παρενόχλησης στο Ιράν από το αεροδρόμιο της περιοχής, αλλά στη συνέχεια απέσυραν αυτή τη συμφωνία απότομα.

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ μόνο για οικονομικούς λόγους και ορκισμένος εχθρός του Ιράν.
Πρόσφατα η Σαουδική Αραβία στράφηκε στην Κίνα σε μια προσπάθεια να διευρύνει το εμπόριο και να διαφοροποιήσει την οικονομία της.
Η Σαουδική Αραβία πρέπει να κοιτάξει το μέλλον παρά τον ψυχρό πόλεμο με το Ιράν και να διατηρήσει λογικές σχέσεις με άλλα αραβικά κράτη.

Πέραν του ότι δεν έχει μάζα γης που βρίσκεται δίπλα στο Ιράν και βασίζεται στην ιστορία του, η Σαουδική Αραβία για να φιλοξενήσει αμερικανικά στρατεύματα ικανά να επιτελέσουν έναν επίγειο πόλεμο επιθετικότητας έναντι του Ιράν φαίνεται απίθανο.

Ωστόσο, ο Πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman είναι ένας «ιππότης πολέμου» και προφανώς δεν είναι αντίθετος στους επιθετικούς πολέμους (παράδειγμα, την Υεμένη), οπότε οι αναφορές της Σαουδικής Αραβίας που φιλοξενούν μια νέα αμερικανική αεροπορική βάση και εκατοντάδες αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρία για τις ΗΠΑ να απειλήσουν το Ιράν από εκεί.

Ιράκ

Το Ιράκ έχει μια σημαντική ιστορία με τον αμερικανικό στρατό και έχει χάσει πολλές χιλιάδες πολίτες του σε πόλεμο και κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν σημαντική παρουσία στο Ιράκ και πολλές αμερικανικές βάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί, η ιρακινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία της να εγκαταλείψουν τη χώρα οι 5.200 αμερικανοί στρατιώτες.

Πρόσφατα, η έκκληση προς τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το Ιράκ έχει γίνει πιο έντονη.
Το Ιράκ έχει μια ισχυρή πλειοψηφία που τώρα ευνοεί το Ιράν, για εμπορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς λόγους.
Το Ιράκ έχει σημαντικές συναλλαγές με το Ιράν και το Ιράν αξιοποιεί το εμπόριο πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλές πολιτοφυλακές λειτουργούν στο Ιράκ, υποστηρίζοντας το Ιράν και κατά των ΗΠΑ.
Αυτές οι πολιτοφυλακές είναι καλά οπλισμένες, δοκιμασμένες στην μάχη και μισούν τις ΗΠΑ.
Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αντίποινα στο Ιράκ έναντι των αμερικανικών δυνάμεων.
Έτσι, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν σημαντική παρουσία στο Ιράκ, μια αμερικανική επίθεση και ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν με έδρα το Ιράκ θα οδηγήσει σε σοβαρά και άμεσα χτυπήματα κατά των ΗΠΑ.

Συρία

Η Συρία δεν έχει χερσαία σύνορα με το Ιράν. Παρά τις αντιρρήσεις της Συρίας, οι ΗΠΑ φιλοξενούν αεροπορικές βάσεις για την προστασία της τρομοκρατικής περιοχής του Al Tanf και του Manbij.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές παρενόχλησης στο Ιράν θα μπορούσαν να προωθηθούν από αυτές τις βάσεις, αλλά δεν μπορούσε να ξεκινήσει ένας πόλεμος εδάφους από τη Συρία χωρίς τη μαζική επέκταση των αμερικανικών βάσεων εκεί.
Μια τέτοια επέκταση θα αποτελούσε μια κίνηση που σίγουρα θα αντισταθεί στρατιωτικά από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας και τους σημαντικούς συμμάχους τους.

Τι επιλογές έχουν οι ΗΠΑ έναντι του Ιράν;

Όντας μια σημαντική στρατιωτική δύναμη, οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένες στρατιωτικές επιλογές έναντι του Ιράν, εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, σημειώνοντας ότι μια επίθεση θα μπορούσε ασφαλώς να προκαλέσει τη ρωσική ή κινεζική ηγεσία για να βοηθήσει το Ιράν.

Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να θεωρήσουν ότι το Ιράν είναι αρκετά αδύναμο (οικονομικά και στρατιωτικά) που αξίζει να επιτεθούν.
Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να εξετάσουν την απάντηση είτε της Ρωσίας είτε της Κίνας να παραμείνουν σιωπηρές, καθώς οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις συνεχίζουν να εκδηλώνονται εκθετικά με τις δύο χώρες.

Κανένα από τα παραπάνω (στρατιωτικά / οικονομικά αδύναμα) δεν ισχύει πραγματικά στην περίπτωση του Ιράν, οπότε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική και απίθανο να οδηγήσει σε μαζικά αντίποινα. ή να προκαλέσει την ηγεσία της Ρωσίας ή της Κίνας να επέμβουν στρατιωτικά, για να βοηθήσουν το Ιράν να υπερασπιστεί την επικράτειά του.

*Πηγή: bankingnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας