Γιατί οι δεινόσαυροι είχαν τόσο διαφορετικά μεγέθη και χρώματα

513
δεινόσαυροι

Τι ήταν αυτό που βοήθησε τους δεινοσαύρους να εξελίσσονται τόσο γρήγορα ώστε να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στη Γη για 180 εκατομμύρια χρόνια;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το «ατού» των δεινοσαύρων ήταν το DNA τους. Αυτό συνέβαλε στο να εξελίσσονται τόσο γρήγορα και να ανταποκρίνονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Επιστήμονες μετά πολύ πολύχρονες μελέτες κατάφεραν να πλησιάσουν ακόμα περισσότερα στο DNA των δεινοσαύρων και να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Σημειώνουν λοιπόν ότι στο DNA των δεινοσαύρων κρύβεται και το μυστικό της τόσο μεγάλης ποικιλίας σε σχήματα και μεγέθη που είχαν οι δεινόσαυροι.

Οι τελευταίες έρευνες επικεντρώθηκαν περισσότερα στα πουλιά και τις χελώνες, τους πιο κοντινούς «συγγενείς» των δεινοσαύρων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το DNA των δεινοσαύρων ήταν πιθανώς οργανωμένο σε πολλά χρωμοσώματα. Τα πτηνά έχουν συνήθως περίπου 80 χρωμοσώματα – περίπου τριπλάσιο του αριθμού των ανθρώπων.

Το «πλούσιο» DNA βοήθησε τους δεινόσαυρους να κυριαρχήσουν στη Γη για 180 εκατομμύρια χρόνια.

Φυσικά, υπήρξε μια τελευταία πρόκληση που οι δεινόσαυροι δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν: Μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, που εξάλειψε όλες τις ομάδες δεινοσαύρων εκτός από τους φέροντες φτερά, που αναπτύχθηκαν σε πουλιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας