Γεύμα συνεργάτη Μακρόν με ανιψιά Λε-Πεν. Καταγγελίες «ακροδεξιάς» στροφής Μακρόν

500
Γεύμα συνεργάτη Μακρόν με ανιψιά

Τους «ασκούς του Αιόλου» άνοιξε στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, μετά από γεύμα με την ανιψιά της Μαρίν Λε Πεν, εν μέσω κατηγοριών ότι ο Γάλλος πρόεδρος κάνει εδώ και καιρό «στροφή» προς την ακροδεξιά.

Ο Μπρουνό Ροζέ-Πετί, ανώτερος σύμβουλος στο Μέγαρο Ελυζέ, διασκέδασε με τη Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Μαρίν Λε Πεν σε γνωστή μπρασερί του Παρισιού τον Οκτώβριο.

Η 31 ετών Μαρεσάλ, η οποία απέσυρε το επίθετο «Λε Πεν» από το οικογενειακό της όνομα το 2018, ήταν μέλος του κοινοβουλίου για την ακροδεξιά Front National (FN) – η οποία έκτοτε έγινε το Rassemblement National (RN) – για πέντε χρόνια έως το 2017. Είναι η εγγονή του ιδρυτή της FN, Ζαν Μαρί Λεπέν, και ήταν η νεότερη βουλευτής της γαλλικής δημοκρατίας.

Τα νέα της συνάντησης έρχονται καθώς ο Μακρόν κατηγορείται ότι επιχειρεί να προσφύγει στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της χώρας με δύο νέους νόμους -τον διαβοήτο πια νόμο για την «καθολική ασφάλεια», δίνοντας στην αστυνομία νέες εξουσίες και έναν δεύτερο που στοχεύει στην καταπολέμηση του θρησκευτικού «αυτονομισμού».

Ο Ροζέ-Πετί, πρώην πολιτικός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, επέμεινε στην εφημερίδα Le Monde, η οποία αποκάλυψε την ιστορία, πως είχε γνωρίσει την Μαρεσάλ «σε προσωπικό επίπεδο».

«Ήθελα να μάθω τι έχει να πει, αν έχει γνώση όσων συμβαίνουν στην κοινωνία», αλλά τελικά διαπίστωσα ότι διαφωνούμε», είπε στη Le Monde.

Η Μαριόν Μαρεσάλ από την πλευρά της δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde, που αποκάλυψε τη συνάντηση, ότι η συνάντηση έγινε διότι της το ζήτησε ένας φίλος της, με τον οποίο επικοινώνησε ο Ροζέ-Πετί. «Δέχθηκα για λόγους αρχής, δεν αρνούμαι ποτέ να μιλήσω σε κάποιον. Και ήμουν περίεργη να γνωρίσω αυτών που με αντιμετώπιζε σαν Ναζί όταν ήμουν βουλευτής».

Μάρτυρες δήλωσαν στους Γάλλους δημοσιογράφους ότι ο Πετί πλήρωσε το λογαριασμό για το μεσημεριανό γεύμα, στη μπρασερί Le Dôme κοντά στο Μονπαρνάς, το οποίο έληξε στις 2 μ.μ. Το εστιατόριο διαθέτει μια διακριτική πίσω είσοδο που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στη δεκαετία του 1980 για να συναντήσει τη μυστική κόρη του, Μαζαρίν.

Το γεύμα οδήγησε σε εικασίες στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για τον λόγο της συνάντησης. «Τι ελπίζει ο Ροζέ-Πετί από αυτή τη συνάντηση; Μια ανταλλαγή με την Λε Πέν; Για να σταθμίσουμε τις πολιτικές φιλοδοξίες της Μαριόν Μαρεσάλ; Εξετάστε τους πιθανούς υποψηφίους του «δικαιώματος στην ακροδεξιά»;», αναρωτιέται η Le Monde.

Το Μέγαρο Ελυζέ δεν έκανε κανένα δημόσιο σχόλιο για το μεσημεριανό γεύμα, αν και προεδρικές πηγές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο Μακρόν δεν το γνώριζε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian και τη Le Monde.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας