Γερμανία: Δέχθηκε μη αποχώρηση τουρκικών δυνάμεων από Λιβύη-«Έφτυσε» και Αίγυπτο

485
Δέχθηκε μη αποχώρηση τουρκικών δυνάμεων

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της πλήρους παραμονής στην Λιβύη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (στρατιωτικών σύμβουλων και άλλων τμημάτων) πήρε η Γερμανία, διαχωρίζοντας τα τακτικά στρατεύματα από τις μισθοφορικές δυνάμεις,  στην Συνδιάσκεψη για την Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο απούσας της Ελλάδας η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις από την «χαραμάδα».

«Ο τουρκικός τακτικός Στρατός δεν αποτελεί πρόβλημα, επί του παρόντος. Αυτοί που πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα είναι οι μισθοφόροι» ήταν η επίσημη θέση της Γερμανίας, η οποία εκφράστηκε μέσω του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας συντασσόμενη 100% με τις τουρκικές  αιτιάσεις για την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη.

Οι Γερμανοί υποστήριξαν μέχρι τέλους και με φανατισμό τη νέα τουρκική κατοχή της Λιβύης, πραγματοποιώντας  μια συνδιάσκεψη χωρίς κανένα μηχανισμό που θα τερμάτιζε την ξένη στρατιωτική παρουσία.

Το μόνο που ειπώθηκε είναι απλά  πως «Τουρκία και Ρωσία ήρθαν σε συμφωνία για την αποχώρηση 300 Σύρων μισθοφόρων από την κάθε πλευρά» τη στιγμή που υπάρχουν 20.000 μισθοφόροι στην χώρα.

Στην συνδιάσκεψη μετείχαν 16(!) χώρες, (η Ελλάδα θα ήταν η… 17η αλλά δεν προσκλήθηκε φυσικά) με την Γερμανία να υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις

Αυτή τη φορά, στη Διάσκεψη του Βερολίνου, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς.

Γερμανία: «Οι τουρκικές δυνάμεις δεν αποτελούν πρόβλημα»

Αν και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αμφισβήτησε τη βασιμότητα των τουρκικών συμβάσεων και τη νομιμότητα παραμονής των στρατευμάτων, εν τούτοις δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν αποτελούν πρόβλημα, επί του παρόντος.

Στην ομιλία του στη διάσκεψη ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι διεθνείς προσπάθειες απέφεραν αποτελέσματα:

Από τον περασμένο Οκτώβριο επικρατεί στη χώρα εκεχειρία και ξεκίνησαν ξανά οι εξαγωγές πετρελαίου. Τα επόμενα βήματα είναι η ενοποίηση των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, η ανοικοδόμηση υποδομών και η βελτίωση του εφοδιασμού του πληθυσμού με τρόφιμα.

“Δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοφόροι με τακτικό προσωπικό”

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα είναι η πραγματοποίηση εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την επικράτεια στις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

«Ξένοι μαχητές, στρατεύματα και μισθοφόροι» θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, επειδή «με την παρουσία τους και μόνο επηρεάζουν την ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του.

Στη συνέντευξη τύπου αργότερα ο κ. Μάας ενημέρωσε ότι η διάσκεψη ασχολήθηκε «πολύ εντατικά» με το θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε και έγινε δεκτό αργότερα:

«Τουλάχιστον από τουρκικής πλευράς επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοφόροι με τακτικό προσωπικό για την εκπαίδευση».

Και σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου – Η Άγκυρα έβαλε βέτο στο κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου

Λιβυκές πηγές αναφέρουν σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου στην Διάσκεψη για το τελικό Ανακοινωθέν των 58 άρθρων που εκδόθηκε.

Η Αίγυπτος απέτρεψε μια προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας να τροποποιήσει το άρθρο 5 στο τελικό Ανακοινωθέν αφού είχε ήδη διανεμηθεί στους αντιπροσώπους.

Η τουρκική αντιπροσωπία προσπάθησε να περάσει μια παράγραφο στο άρθρο 5 που αναφερόταν μόνο «στην απόσυρση μισθοφόρων», η οποία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο και τα υπόλοιπα κράτη της Διάσκεψης.

Η τουρκική αντιπροσωπία συμφώνησε αργότερα με την αιγυπτιακή αντίρρηση, αλλά ζήτησε να προστεθεί μια παράγραφος που ανέφερε ότι «η απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων θα γίνει με τρόπο που δεν αντιβαίνει στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός». Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε επίσης από την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι «θα αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι χωρίς καθυστέρηση», με την Τουρκία όμως να θέτει επιφύλαξη.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, η Τουρκία επέμεινε να διαχωριστούν οι τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις της από εκείνες των μισθοφόρων, ώστε να εξαιρεθούν και να παραμείνουν στη Λιβύη οι Τούρκοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Άγκυρα επικαλείται τα τουρκολιβυκά Μνημόνια υποστηρίζοντας ψευδώς ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται νόμιμα στη Λιβύη δεδομένου ότι έχει συναφθεί σχετική σύμβαση με τη λιβυκή κυβέρνηση περιορισμένης όμως νομιμότητας καθώς δεν εξέφραζε όλη τη Λιβύη και ούτε ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία για την επικύρωση των τουρκολιβυκών Μνημονίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας