Γάζα: «Λαοί, σας καταλαβαίνουμε–Είμαστε 14 χρόνια σε “καραντίνα”»

1037
γάζα

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού προκαλούν σχόλια αλληλεγγύης από τους κατοίκους της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ζουν αποκλεισμένοι, υπό κατοχική ισραηλινή «καραντίνα».

«Αγαπητέ κόσμε, πως πάει η καραντίνα; Υπογραφή Γάζα», γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιος Παλαιστίνιος από τη Γάζα.

Ένας άλλος σχολίασε: «Έχετε βαρεθεί την καραντίνα σας, το κλείσιμο των δρόμων σας, των αεροδρομίων σας και του εμπορίου σας; Εμείς στη Γάζα το ζούμε αυτό 14 χρόνια » και πρόσθεσε «Ω! κόσμε καλωσόρισες στη μόνιμη πραγματικότητα μας»

 

Αγαπητοί λαοί του κόσμου,
Φοβάστε μη χάσετε την αγάπη σας;
Δεν μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα;
Η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη έχει γίνει ένας καθημερινός αγώνας;
Σας καταλαβαίνουμε
Εμείς ζούμε έτσι εδώ και χρόνια
Ειλικρινείς χαιρετισμοί και αλληλεγγύη από τη Γάζα.

Εντελώς αποκομμένη από τον κόσμο η Λωρίδα της Γάζας, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου, δεν έχει καταγράψει ακόμη κανένα κρούσμα της covid-19.

«Οι άνθρωποι βλέπουν τώρα τη Γάζα σαν το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο, lol», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου. Ένας άλλος: «Όλοι όσοι είστε σε καραντίνα, καλώς ήρθατε στη ζωή μου».

Ωστόσο αν υπάρξει ένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη Γάζα, θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι αρχές σε αυτό τον φτωχό και πυκνοκατοικημένο θύλακα όπου το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Γάζα, με έκταση 375 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, περισσότεροι από τους μισούς είναι πρόσφυγες.

Στο 90% των συνόρων της γης και της θάλασσας, η πρόσβαση του στον έξω κόσμο ελέγχεται από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο στα στενά νότια σύνορά του.

Ο χρήστης «Εβραϊκή φωνή για την ειρήνη» σχολιάζει:

«Αν για 13 χρόνια το Ισραήλ δεν έχει δείξει καμία ανθρωπιά στους Παλαιστινίους στη Γάζα, γιατί θα έδειχναν τώρα; Η Γάζα είναι ανοικτή φυλακή χωρίς καθαρό νερό, με έλλειψη ιατρικών προμηθειών, που δεν υπάρχει τρόπος να απομονωθείς και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις. Το Ισραήλ επιτρέπει μόνο 200 τεστ για 1,8 εκατομμύρια αιχμάλωτους ανθρώπους. Είναι τερατώδες».

Σαν κρουαζιερόπλοιο

«Ο αποκλεισμός σίγουρα βοηθά στον περιορισμό του κορονοϊού, όμως αν φτάσει στη Γάζα, η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτή στο κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ματίας Σμάλε της Unrwa.

Αναφερόταν στο “ Diamond Princess” το οποίο έμεινε σε καραντίνα για καιρό στα ανοικτά της Γιοκοχάμα καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα τελικά να μολυνθούν περισσότεροι από 700 από τους 3.700 επιβάτες.

«Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση σε έναν τόσο κλειστό χώρο όπως εδώ», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από το 2007. Από την πλευρά της Αιγύπτου το πέρασμα της Ράφα παραμένει ανοικτό από τον Μάιο του 2018.

«Τεράστια καταστροφή»

Οι κάτοικοι της Γάζας όμως είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της covid-19 , αφού 529 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ και 47 στη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη από το Ισραήλ παλαιστινιακή περιοχή που ωστόσο δεν συνδέεται με τη Γάζα.

Τα σχολεία στη Γάζα έχουν κλείσει και περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι παραμένουν σπίτι τους σε καραντίνα, κυρίως όσοι επέστρεψαν από την Αίγυπτο.

Εξάλλου στο νότιο τμήμα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η Χαμάς έχει κατασκευάσει 1.000 δωμάτια απομόνωσης.

Ωστόσο στον θύλακα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή παρά 60 κλίνες στην εντατική, ενώ είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, δήλωσε ο Τζέραλντ Ρόκεσάουμπ διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο εξαιτίας του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, βασικών φαρμάκων και προσωπικού», εξήγησε. «Περισσότερο από το 90% του πόσιμου νερού δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους».

Το Ισραήλ από την πλευρά του αναφέρει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ιατρικός εξοπλισμός φτάνει στη Γάζα, ενώ έχει διευκολύνει και την αποστολή 500 τεστ για τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν να βγαίνουν από το θύλακα οι κάτοικοι της Γάζας που πάσχουν από καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες και λαμβάνουν θεραπεία στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί άδεια και σε όσους τυχόν προσβληθούν από την covid-19.

Ο Σμάλε προειδοποιεί: «Αν λόγω της επιδημίας χρειαστούν περισσότερα από 60 κρεβάτια στην εντατική, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και ενδέχεται να μετατραπεί σε τεράστια καταστροφή».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας