Βρετανία: Λέει «όχι» στην εξαγωγή ενός πίνακα του Τόμας Γκένσμπορο

1116
εξαγωγή

Το έργο “Going to Market, Early Morning”, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του κινδυνεύει να εγκαταλείψει τη χώρα αν βρεθεί αγοραστής που θα δώσει στον οίκο Sotheby’s 8 εκατομμύρια στερλίνες.

Για τη Βρετανία, ο Τόμας Γκένσμπορο θεωρείται ως ο ιδρυτής της βρετανικής τοπιογραφικής σχολής του 18ου αιώνα. Και αυτό για τους Βρετανούς σημαίνει «εθνικός θησαυρός». Γεννημένος το 1727, γιος ενός υφαντή από το Σάφολκ, ο Γκένσμπορο εγκατέλειψε την πατρική εστία το 1740 για να σπουδάσει Τέχνες στο Λονδίνο και από το 1769 έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας (Royal Academy).

Ένα από τα έργα του με τίτλο “Going to Market, Early Morning“, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του, κινδυνεύει να εγκαταλείψει τη χώρα αν βρεθεί αγοραστής που θα δώσει στον οίκο Sotheby’s 8 εκατομμύρια στερλίνες. Ο οίκος δημοπρασιών απέκτησε το έργο τον περασμένο Ιούλιο από έναν ιδιώτη, αλλά οι υπουργοί της κυβέρνησης αποφάσισαν να απαγορεύσουν την ενδεχόμενη εξαγωγή του, με την ελπίδα κάποιο βρετανικό μουσείο να μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσό και να το αποκτήσει.

Η Βρετανίδα υπουργός Helen Whately δήλωσε πως ο Γκένσμπορο είναι ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς τοπιογράφους και η δουλειά του εξακολουθεί να ελκύει ακροατήρια περισσότερο από 250 χρόνια αφότου δημιουργήθηκαν και διατύπωσε την ελπίδα να μπορέσει το έργο να βρει μια νέα κατοικία στην εθνική συλλογή της χώρας.

Το έργο του Γκένσμπορο απεικονίζει μια ομάδα που ταξιδεύει με άλογα στην ύπαιθρο και προσπερνά μια φτωχή μητέρα με ένα βρέφος. Ο Γκένσμπορο, αγαπημένος ζωγράφος του βασιλιά Γεωργίου Γ’ δημιούργησε πολλές αγροτικές ειδυλλιακές σκηνές και λυρικές εικόνες.

Η απόφαση σχετικά με την αίτηση άδειας εξαγωγής του έργου έχει αναβληθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου 2020, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου εάν φανεί ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση άντλησης κεφαλαίων για την αγορά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας