“Βράζει” η Παλαιστίνη-Το σχέδιο του Τραμπ “δεν θα περάσει” φωνάζουν διαδηλωτές

1066

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη της Γάζας εναντίον ενός σχεδίου ειρήνης το οποίο η Ουάσινγκτον αποκάλυψε αργότερα σήμερα, και έχει σκοπό να διευθετήσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά απορρίπτεται ήδη από τους Παλαιστινίους.

Φωνάζοντας “το σχέδιο δεν θα περάσει”, οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων, αμερικανικές σημαίες και εικόνες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Διαδηλώσεις αναμένονται επίσης στη Ναμπλούς και στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, οι οποίες προβλέπονται να συνεχιστούν τη νύχτα.

Ο Τραμπ υποδέχθηκε χθες, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον τον “φίλο” του τον πρωθυπουργό Μπεντζιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, που αμφότεροι χαρακτηρίζουν “ιστορικό” το αμερικανικό σχέδιο.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το αμερικανικό σχέδιο ευνοεί υπερβολικά το Ισραήλ. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους και ισραηλινά ΜΜΕ, το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, μιας αγροτικής και στρατηγικής σημασίας περιοχής που καλύπτει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, όπως και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη Βρετανία Χουσάμ Ζόμλοτ δήλωσε πως το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να ιδρύσει ένα κράτος-απαρτχάιντ.

Είναι ένα πολιτικό τσίρκο. Είναι ένα λυπηρό πολιτικό θέατρο“, δήλωσε o Ζόμλοτ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στην Ουάσινγκτον και σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Αν και το σχέδιο ειρήνης που ανακοινώθηκε από τον Τραμπ το μεσημέρι στην Ουάσινγκτον (19:00 ώρα Ελλάδας) μπορεί να αναφέρεται σε παλαιστινιακό κράτος, ο Ζόμλοτ είπε ότι αυτό στην ουσία δεν θα έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού κράτους και θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς να τεμαχίσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε “μπαντουστάν“.

Είναι ένα κράτος Μίκι Μάους“, είπε στο Reuters.

Η 28η Ιανουαρίου 2020 θα είναι η επίσημη νομική επισφράγιση της έγκρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, προκειμένου να εφαρμόσει ένα πλήρες σύστημα απαρτχάιντ“.

“Το όνομα του Τραμπ θα μείνει στην Ιστορία ως εκείνου που ώθησε το Ισραήλ προς τη λάθος κατεύθυνση“, είπε.

Ο Ζόμλοτ είπε ότι έχουν γίνει αρκετά γνωστά απ’ όσα έχουν μείνει έξω από τη συμφωνία –η οποία αναφέρεται ως ειρηνευτικό πλαίσιο— ώστε να γνωρίζουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο.

Δεν υπάρχει τίποτα για την Ιερουσαλήμ, τίποτα για τα σύνορα του 1967“, είπε, αναφερόμενος στον επί σειρά ετών στόχο των Παλαιστινίων να έχουν την πρωτεύουσά τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα σύνορα του κράτους τους κατά μήκος της γραμμής οροθέτησης που υπήρχε πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967– όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη λωρίδα της Γάζας.

Αντί γι΄αυτό το σχέδιο προβλέπεται να προτείνει πως το Ισραήλ θα διατηρήσει ένα μεγάλο αριθμό από τους εβραϊκούς οικισμούς που έχει ανεγείρει στη Δυτική Όχθη, καθώς και ενός μεγάλου τμήματος εδάφους κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη και σημαντικών περιοχών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Είναι η μπαντουστοποίηση του λαού της Παλαιστίνης και της γης της Παλαιστίνης“, δήλωσε ο Ζόμλοτ, αναφερόμενος στη δημιουργία σχεδόν ανεξάρτητων περιοχών για τους μαύρους στη Νότια Αφρική η οποία βοήθησε τους λευκούς κυβερνώντες να επιβάλουν ένα κράτος απαρτχάιντ.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Τραμπ θα σπρώξει το Ισραήλ και τον Νετανιάχου πάνω από τον γκρεμό στο απαρτχάιντ“, είπε.

Χαμάς: Η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστινιακή γη – Ανοησία το σχέδιο Τραμπ

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι “επιθετικές” και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι “ανοησίες“, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή“, δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

“Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ.

To σχέδιο του Αμερικανού προέδρου προβλέπει να είναι η Ιερουσαλήμαδιαίρετηπρωτεύουσα του Ισραήλ, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας