Βούτσης: Στο “πλευρό”Ροζάκη. Απαράδεκτη ομπρέλα ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του Καθηγητή

1860
ροζάκη

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τάχθηκε στο πλευρό του Χρήστου Ροζάκη, σχετικά με τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του τελευταίου για το Καστελόριζο και όχι μόνο. Ο Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για δήθεν κανιβαλισμό σε βάρος του Χρήστου Ροζάκη.

Είναι εντελώς απαράδεκτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Ν. Βούτση, στηρίζει, δυστυχώς, τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Χρήστος Ροζάκης και οι οποίες δεν είναι μόνο επιζήμιες σχετικά με όσα είπε για το Καστελόριζο αλλά και για όσα ανέφερε κατά της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ και  όσα στη συνέχεια είπε για την παραπομπή των “γκρίζων ζωνών“, που εγείρει η Τουρκία σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας, στην κρίση των δικαστών της Χάγης.

Στο πλευρό του Χρήστου Ροζάκη, επιστημονικού συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Ο κ. Ροζάκης είναι ένας διακεκριμένος νομικός και δικαστής. Έχει υπηρετήσει και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από τις πιο σημαντικές θέσεις διεθνών Οργανισμών και Δικαστηρίων» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Ο κανιβαλισμός που υπέστη αυτές τις ημέρες επειδή εξειδίκευσε την επιστημονική του θέση που παρέπεμπε στην επήρεια των νησιών είναι απαράδεκτος».

«Ο επικίνδυνος εθνολαϊκισμός επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχει στοιχίσει διαχρονικά στη χώρα πάρα πολύ» υπογράμμισε  με έμφαση το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί ως εθνολαϊκισμό και συγχέοντας τον γνήσιο πατριωτισμό με άλλου είδους ρεύματα πολιτικής στα εθνικά θέματα, προφανώς για να καλύψει τη στήριξή του σε επιζήμιες εθνικά θέσεις τύπου Ροζάκη.

Και ο Νίκος Βούτσης συνέχισε λέγοντας: “Είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται ή θα γίνουν. Σε αυτές μπαίνεις με το maximum των διεκδικήσεων σου, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της επήρειας των νησιών. Πάντοτε στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας με τη σχετική νομολογία και προχωράς στις αναγκαίες διευθετήσεις για το συμφέρον της χώρας αλλά και στη βάση των Διεθνών Συνθηκών“.

Το πρόβλημα για τον Νίκο Βούτση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτές οι “αναγκαίες διευθετήσεις“, οι οποίες μένουν αόριστες και μπορεί να κάνουν κυριολεκτικά λάστιχο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η δήλωση Ροζάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ροζάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV, είχε υποστηρίξει ότι το Καστελόριζο «είναι απομονωμένο», «απομακρυσμένο από τη Ρόδο» και βρίσκεται «κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα… Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Καστελόριζο είναι κοντά στις τουρκικές ακτές κι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου», ο κ. Ροζάκης απάντησε:

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο». Μάλιστα, εξήγησε ότι «η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα» και παρατήρησε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «βεβαίως» και έχει υφαλοκρηπίδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας