Βουλιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάνω από 5% η πτώση των τραπεζών

776
χρηματιστήριο

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός και το Χρηματιστήριο Αθηνών καταρρέει… προσπαθώντας να κρατήσει τις 800 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019, καθώς οι φόβοι για τις επιπτώσεις πιθανών μέτρων καραντίνας αυξάνονται κατακόρυφα.

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες - Δίνει "μάχη" για τις 800 μονάδες

Ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει κρούσμα κοροναϊού και στην Ελλάδα, με την αγορά να αντιδρά έντονα πτωτικά στην προοπτική να υπάρξουν μέτρα καραντίνας στη χώρα. Άλλωστε, η εξάπλωση των κοροναϊού κλυδωνίζει τις τελευταίες ημέρες τα παγκόσμια χρηματιστήρια, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τα ελληνικά assets δεν μπορούσαν να λείψουν από το πλαίσιο του risk off που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μεγάλη μετατόπιση των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή καταφύγια αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη ρηχότητα της ελληνική αγοράς, η οποία από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως ο κοροναϊός έχει χάσει σχεδόν 150 μονάδες.

Πάντως, μέχρι τώρα στο μέτωπο της οικονομίας τα μηνύματα είναι θετικά, με την Κομισιόν, στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαίωσε την ικανοποιητική πρόοδο στα 10 προαπαιτούμενα για τα οποία κρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις στο πεδίο των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα για το οποίο θα αξιολογηθεί η χώρα στη νέα έκθεση, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο και θα αφορά στην 6η αξιολόγηση.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 7,03% και ο Ελλάκτωρ 7%, ενώ άνω του 6% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Aegean. Η Eurobank σημειώνει απώλειες 5,50%, η Jumbo είναι στο -5,49% και η Βιοχαλκο στο -5,11%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ να ακολουθούν με πτώση άνω του 4%.

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% σημειώνουν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Motor Oil και Λάμδα, ο Σαράντης χάνει 2,42%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Titan, ΟΠΑΠ και Coca Cola.

 

*Αλεξάνδρα Τόμπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας