Βουλγαρία: Γιατί δεν δεχόμαστε το «Βόρεια Μακεδονία» και επιμένουμε στο βέτο

563
Βουλγαρία: Γιατί δεν δεχόμαστε

Η Βουλγαρία «εξακολουθεί να ζητά ορισμένες εγγυήσεις ότι τα θεμελιώδη συμφέροντά μας δεν θα παραβιαστούν» προκειμένου να άρει το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξηγεί, σε ανακοίνωσή του, τους λόγους που την οδήγησαν στην επιμονή του βέτο σε ό,τι αφορά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Θετική αξιολόγηση» στην Αλβανία

«Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να αναβάλει την υποστήριξη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης των Σκοπίων στην ΕΕ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021» αναφέρει το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην ίδια συνάντηση, έδωσε θετική αξιολόγηση για τα επιτεύγματα της Δημοκρατίας της Αλβανίας στη διαδικασία μεταρρύθμισης και είπε “ναι” στην έγκριση του διαπραγματευτικού της πλαισίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας (φωτογραφία mfa.bg)

«Η θέση της χώρας μας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του γείτονά μας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, είναι συνεπής και σαφής» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και εξηγεί:

«Αυτή συνάδει με την πεποίθησή μας ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη στην Ενωση και στις αρχές των δικών μας αξιών.

«Ορισμένες εγγυήσεις»

»Η βουλγαρική πλευρά εξακολουθεί να ζητά ορισμένες εγγυήσεις ότι τα θεμελιώδη συμφέροντά μας δεν θα παραβιαστούν. Η πρακτική παραβίασης των δικαιωμάτων των ατόμων με βουλγαρική ταυτότητα στα Σκόπια πρέπει να σταματήσει.

»Δεχόμαστε το μη αναστρέψιμο στην πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας του 2017.

»Η υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει προτεραιότητα της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής και της ακλόνητης δέσμευσής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τα Σκόπια και επικεντρωνόμαστε στην εξεύρεση ρεαλιστικών, βιώσιμων και αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στις προκλήσεις που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.

»Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις 17 Ιουνίου 2021 στη Σόφια με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό Στέφαν Γιανέφ, καθώς και σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Σβέτλαν Στόεφ και Μπουγιάρ Οσμάνι, η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε την ετοιμότητα να εκπληρώσει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Πολιτική οντότητα και γεωγραφική περιοχή

– Τα Σκόπια να επιβεβαιώσουν στον ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 της Συμφωνίας Γειτονίας ότι τα σύντομα και μακρά ονόματα της χώρας αναφέρονται μόνο στην πολιτική οντότητα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και όχι στη γεωγραφική περιοχή “Βόρεια Μακεδονία”, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των κυρίαρχων συνόρων της Βουλγαρίας.


Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Ζάεφ – Ράντεφ στη Σόφια (φωτογραφία από το Twitter)

Αφού στείλει αυτό το λεκτικό σημείωμα (στον ΟΗΕ), η Βουλγαρία θα σταματήσει αμέσως να επιμένει στη χρήση μόνο του μεγάλου ονόματος “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” στην ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς.

Απόσυρση της αξίωσης περί μειονότητας

– Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να αποσύρει επιτέλους τη μειοψηφική (μειονοτική) της αξίωση προς τη Βουλγαρία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν ιστορικοί, εθνοτικοί και άλλοι λόγοι για την αναζήτηση καθεστώτος μειοψηφίας για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που δεν είναι πολίτες της στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τη ρήτρα μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, όπως ορίζεται στο άρθρο. 11 παράγραφος 5 της συμφωνίας του 2017.

Παραχάραξη της ιστορίας

– Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ξεκινήσει μια διαδικασία απεμπλοκής από τα κατάλοιπα του γιουγκοσλαβικού κομμουνισμού, ώστε η θεμελίωση της νέας ταυτότητάς της να μη γίνεται σε αντιβουλγαρική βάση με παραχάραξη της βουλγαρικής μεσαιωνικής ιστορίας. Αυτή η ιστορική χειρονομία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην πράξη θα αντικατοπτρίζει την κοινή μας ευρωπαϊκή επιλογή πολιτισμού.

– Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να προσαρμόσει με τη Βουλγαρία το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών της, ώστε να αντικατοπτρίζει αντικειμενικά την κοινή μας ιστορία, η οποία ορίζεται ως κεντρικό στοιχείο στο προοίμιο και στο άρθρο 8 παράγραφος 3 της Συμφωνίας Γειτονίας, καθώς και για την εξάλειψη του εκπαιδευτικού περιεχομένου που προκαλεί μίσος προς τη Βουλγαρία (άρθρο 11, παράγραφος 6).

– Ταυτοποίηση, μαζί με τη Βουλγαρία, και αφαίρεση πινάκων και επιγραφών στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που προκαλούν μίσος προς τη Βουλγαρία και τους Βούλγαρους.


Οσμάνι και Στόεφ

Η Σόφια επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεχίσει τις ερευνητικές διαβουλεύσεις και όλες τις άλλες απαραίτητες μορφές διμερών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Πλησιάζουμε εποικοδομητικά και με καλή θέληση, αλλά περιμένουμε από τα Σκόπια να συνεχίσουν με την πρακτική εφαρμογή των αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων σε υψηλό επίπεδο. Η σωστή και άμεση εφαρμογή τους θα είναι ένα τεστ ειλικρίνειας και καλής θέλησης. Αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς μια πραγματικά θετική κατεύθυνση.

Επιστολή στον Οσμάνι

Μετά τον διμερή διάλογο, ο υπουργός Εξωτερικών Σβετλάν Στόεφ έστειλε σήμερα επιστολή στον ομόλογό του υπουργό Μπουγιάρ Οσμάνι, στην οποία εξέφρασε την προσδοκία για εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και την ετοιμότητα της βουλγαρικής πλευράς να βρει διαρκή και βιώσιμη λύση.

Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις πλήρεις, ειλικρινείς, προβλέψιμες και βασιζόμενες στην καλή γειτονία σε όλους τους τομείς. Η χώρα μας έχει παράσχει αμέτρητες αποδείξεις για την ετοιμότητά της για αυτό.

Η αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να είναι ένα από τα κριτήρια προσχώρησης στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία για την ΕΕ. Ταυτόχρονα, πρέπει να χαιρετίσουμε την ανοιχτή προσέγγιση που επέδειξε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των κριτηρίων γειτονίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ετοιμότητα για διάλογο

Η βουλγαρική πλευρά εκφράζει την ετοιμότητά της για εποικοδομητικό διάλογο κατά την προσεχή Σλοβενική Προεδρία, καθώς και κατά τις επόμενες Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθούν πραγματικά και βιώσιμα αποτελέσματα στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία αναμφίβολα θα αποφέρει οφέλη για ολόκληρη την περιοχή και το ευρωπαϊκό της μέλλον».

Πηγή: mfa.bg, echedoros-a.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας