Βαρκελώνη: Νέες διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

822
διαδηλώσεις

Η Βαρκελώνη πρόκειται να γίνει σήμερα και αύριο, Κυριακή, το θέατρο μεγάλων διαδηλώσεων υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μια εβδομάδα μετά τις βίαιες συγκρούσεις οι οποίες ακολούθησαν την καταδίκη αυτονομιστών ηγετών επειδή επιχείρησαν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) κοντά το καταλανικό κοινοβούλιο έπειτα από έκκληση δύο μεγάλων ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης και της Omnium cultural, οι οποίες οργανώνουν τακτικά μαζικές διαδηλώσεις.

Αύριο, Κυριακή, οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας θα κάνουν πορεία σ’ ένα σικ μπουλβάρ της καταλανικής μητρόπολης, το Paseo de Gracia, έπειτα από έκκληση της Societat civil catalana, η οποία είχε οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις μετά την απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017.

Θα είναι οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη μετά τις ταραχές που προκάλεσαν τον τραυματισμό συνολικά 600 ανθρώπων στην Καταλονία στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν την καταδίκη εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές κάθειρξης μέχρι 13 ετών.

«Αυτό το Σάββατο, η κραυγή ‘Ελευθερία’ θα αντηχήσει στους δρόμους της Βαρκελώνης. Ας γεμίσουμε την οδό Μαρίνα», έγραψε η Omnium στον λογαριασμό της στο Twitter.

Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (CRD), πιο ριζοσπαστικές, κάλεσαν κι αυτές τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέες συγκρούσεις.

Η αυριανή πορεία κατά της ανεξαρτησίας θέλει αντίθετα «να πει ‘φτάνει πια’ στη βία που ζήσαμε και στην αντιπαράθεση», την οποία επιδιώκει η περιφερειακή αυτονομιστική κυβέρνηση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ένωσης Sosietat civil catalana Φερνάντο Σάντσες Κόστα.

«Είναι ένα μήνυμα σημαντικό για την Καταλονία, την Ισπανία και τον κόσμο, όπου συχνά συγχέουν τον αυτονομισμό με την Καταλονία», ενώ «η πλειοψηφία είμαστε εμείς», υπογράμμισε.

Μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, ο καταλανός Ζοζέπ Μπορέλ, επόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, θα συμμετάσχουν στην πορεία.

Θα συμμετάσχουν επίσης βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία ζητάει έκτακτα μέτρα εναντίον των βιαιοτήτων στην Καταλονία καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση κάνει αυτό που οφείλει να κάνει», απάντησε χθες, Παρασκευή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ. «Υπάρχουν βίαιες ομάδες που επιδιώκουν να κάνουν αυτή την κρίση μόνιμη. Όμως θα συναντήσουν μια απάντηση ήρεμη, αλλά σταθερή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας