Αφελληνίζουν την Ασφαλιστική αγορά. Έως Μάρτιο 2020 ξεπουλιέται η Εθνική Ασφαλιστική

1369
ασφαλιστική

Τη στιγμή που το μέγα σκάνδαλο της Ασπίς και των θυγατρικών της μένει ακόμα αδιερεύνητο με όλους όσους πολιτικούς και εποπτικές αρχές έχουν απαράγραπτες εγκληματικές ποινικές ευθύνες να βρίσκονται ελεύθεροι και στο απυρόβλητο, ενώ βασανίζονται αδίκως, κατεστραμμένοι επί χρόνια για ξεκάρφωμα, ως υπόδικοι, μέχρι και απλοί αθώοι υπάλληλοι θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών.

Τη στιγμή, επίσης, που έχουν ξεπουληθεί σε πολυεθνικές της Ασφάλισης όλοι, σχεδόν, οι ελληνικοί ασφαλιστικοί και άκρως κερδοφόροι ασφαλιστικοί γίγαντες προς ζημία της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης στον κλάδο.

Αυτήν την ώρα, λοιπόν και αφού η πρώτη απόπειρα πώλησης επί ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε φιάσκο, η κυβέρνηση της Ν.Δ, αδίστακτη, αμετανόητη και εθελόδουλη στα ξένα λόμπι, σπεύδει αδίστακτα να σκοτώσει και το φιλέτο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς: την Εθνική Ασφαλιστική, μια εταιρεία ναυαρχίδα του κλάδου, ιδιαίτερα κερδοφόρα και με ένα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων σε σχετικά καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με σχετικά καλές εργασιακές σχέσεις, παρά τα όποια προβλήματα που αφορούν περισσότερο την ευελιξία στην απασχόληση.

Με την τυχόν εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής όλος ο ασφαλιστικός κλάδος της χώρας θα περάσει σε ξένα χέρια με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την μείωση των θέσεων εργασίας, την φυγή μεγάλου ύψους κερδών και σχετικών επενδύσεων στο εξωτερικό, πράγματα που ισοδυναμούν με σχέσεις ασφαλιστικής και οικονομικής αποικιοποίησης αλλά και μεγάλη πίεση για κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Η κυβέρνηση και η Εθνική Τράπεζα φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία για το εθνικό έγκλημα της πώλησης της Εθνικής Αφαλιστικής τον Οκτώμβριο, η οποία φέρεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με διαρρεύσασες πληροφορίες οι υποψήφιοι αγοραστές πιθανότατα να είναι τέσσερις, οι εξής παρακάτω, όλοι με μεγάλα προβλήματα ο καθ’ ένας και πάντως, πολύ κατώτεροι σε φερεγγυότητα και αξιοπιστία από την Εθνική Ασφαλιστική.

Οι φερόμενοι ως υποψήφιοι είναι :

1) Το Καναδικό fund Fairfax το οποίο διατηρεί στρατηγικές θέσεις στις ασφάλειες μέσω της Eurolife που κατέχει το 80% ενώ είναι στρατηγικός μέτοχος και στην Eurobank με ποσοστό 33%.

Το Καναδικό fund Fairfax είναι ισχυρός διεκδικητής της Εθνικής Ασφαλιστικής αρκεί να ξεπεραστούν εμπόδια όπως ότι θα κατέχει δύο ασφαλιστικές όπου μέτοχοι τους θα είναι και δύο ελληνικές τράπεζες.

Επίσης υπάρχουν και ζητήματα συγκέντρωσης στον κλάδο, θέματα που άπτονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το Fairfax θα δείξει ενδιαφέρον μόνο εάν:

  • Διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί σε αέναες πλειοδοτικές διαδικασίες
  • Ξεπεραστούν τα εμπόδια με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp.

2) Ο κινεζικός όμιλος Fosun έχει επανέλθει στο προσκήνιο διεκδικώντας την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Fosun είναι σοβαρός υποψήφιος αρκεί να δείξει ενδιαφέρον έως το τέλος καθώς οι κινέζοι ενώ έχουν τα κεφάλαια ίσως δεν έχουν την επιχειρηματική υπομονή να διεκδικήσουν την Εθνική Ασφαλιστική.

3) Έχει εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενος μεγάλο Private Equity Fund.

4) Έχει εμφανιστεί και ένα τέταρτο επενδυτικό fund που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική αλλά δεν έχει την οικονομική ισχύ των 3 πρώτων υποψηφίων επενδυτών.

Το ερώτημα είναι θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής να δουν μέσα από την πώληση της εταιρείας την απόλυσή τους, την μείωση των μισθών τους και την διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων.

Θα επιτρέψουν την απώλεια της Εθνικής Ασφαλιστικής η ελληνική κοινωνία και οι ασφαλισμένοι της εταιρείας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας