Αυστρία: Νίκησε ο ''πράσινος'' Μπέλεν. Ηττήθηκε ο ακροδεξιός

1571
αυστρία

Οι κάλπες στην Αυστρία, ανατρέποντας ως συνήθως τις δημοσκοπήσεις, ανέδειξαν το βράδυ της Κυριακής (4/12) νικητή των προεδρικών εκλογών τον ανεξάρτητο υποψήφιο (πρώην πρόεδρο των Πράσινων), Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις επίσημες εκτιμήσεις τελικού αποτελέσματος, που μεταδίδει η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο 72χρονος καθηγητής Πανεπιστημίου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κερδίζει την επαναληπτική προεδρική αναμέτρηση με 53,6%, έναντι 46,4% του υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) Νόρμπερτ Χόφερ.
Τα ποσοστά αυτά είναι μη αναστρέψιμα, καθώς αντανακλούν περίπου το 60% των ψήφων, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, που θεωρείται βέβαιο πως ευνοούν ακόμη περισσότερο τον Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.
Αυτή τη φορά, ο ηττημένος των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών Νόρμπερτ Χόφερ αποδέχθηκε το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ, ο υποψήφιος του FPO επικοινώνησε με τον Μπέλεν για να τον συγχαρεί για την νίκη του.
Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή.
Με τον Μπέλεν, αναλαμβάνει ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Αυστρίας.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος μπορεί, βεβαίως, να ηττήθηκε αλλά το ποσοστό που συγκέντρωσε δεν είναι καθόλου ευκαταφρρόνητο και καταδεικνύει την επικίνδυνα μεγάλη επιρροή των ακροδεξιών προταγμάτων και μάλιστα σε μια χώρα όπως η Αυστρία, η οποία έχει δοκιμαστεί από τον φασισμό.
Από την άλλη, η νίκη του Μπέλεν, στο βαθμό που ο τελευταίος, όπως όλα δείχνουν, συνεχίσει να ακολουθεί μακαρίως τις ίδιες νεοφιλελεύθερες και ιμπεριαλιστικές ευρωενωσιακές πολιτικές, θα επιφέρει νέα ακόμη μεγαλύτερα κύματα λαϊκής οργής και αγανάκτησης, που μπορεί να τροφοδοτήσουν πολύ πιο μαζικά το νεοφασισμό.
Το ζητούμενο αυτήν την ώρα στην Αυστρία και την Ευρώπη είναι μια επαναθεμελιωμένη ριζοσπαστική Αριστερά με ρεαλιστικό εναλλακτικό πρόγραμμα που θα μπορεί να πείσει ότι διαθέτει μια βιώσιμη οικονομικά, βαθιά δημοκρατική ανθρώπινη και δίκαιη επιλογή.
Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το στοίχημα της Αριστεράς αυτής της ιστορικής φάσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας