Αυστρία: Επικίνδυνη δεξιά στροφή

1380
Αυστρία

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι προεκλογικές προβλέψεις για μεγάλη συντηρητική στροφή των ψηφοφόρων στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται από τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά το κλείσιμο της κάλπης, εδώ και μία ώρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας  στο 30,2 %, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων παίρνει 26,8 % (αύξηση επίσης κατά 6,3 μονάδες), ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, περιορίζονται στο 26,3 %.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), με ποσοστό 5,3 % (συν 0,3%), ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9 % (7,5 μονάδες κάτω σε σχέση με το 2013), ενώ την είσοδο στη νέα Βουλή, με ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει το σχήμα του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Πράσινων.
Με βάση τον νέο συσχετισμό κοινοβουλευτικής δύναμης, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα έχει ως βασικό κορμό το Λαϊκό Κόμμα, ο 31χρονος ηγέτης του οποίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι γνωστός για τη σκληρή, ακροδεξιάς κατεύθυνσης, αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική του πολιτική. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων, παρά τις διαφορές τους στα ζητήματα που σχετίζονται με την Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόμμα των Ελευθέρων ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο από πρώην στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος. Η αντι-Ε.Ε ρητορική του είναι ακραία εθνικιστική και συνδέεται άμεσα με την επιδίωξη της εθνικής-φυλετικής καθαρότητας της Αυστρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας