Αυθαίρετη σύλληψη και προσαγωγές φοιτητών στα Χανιά

548
Αυθαίρετη σύλληψη και προσαγωγές φοιτητών

Καλησπέρα, σας στέλνω για τα γεγονότα στα Χανιά στις 27/2  με την αναίτια σύλληψη και τις προσαγωγές φοιτητών από την ασφάλεια Χανίων.

Στις 27/2, σε συνέχεια του κρεσέντο καταστολής στο ΑΠΘ και στις φοιτητικές κινητοποιήσεις σε πολλές  πόλεις, αστυνομικοί στα Χανιά εισέβαλαν στα σπίτια φοιτητών ασκώντας τρομοκρατία και προσήγαγαν φοιτητές μέσα και έξω από τα σπίτια τους. Ασφάλεια με πολιτικά και πολιτικά αυτοκίνητα  χωρίς καν να επιδειχθούν ταυτότητες «απήγαγε» φοιτητές και τους μετέφερε για ώρες στην ασφάλεια, χωρίς καμία απολύτως αφορμή. Άλλους φοιτητές τους ακολουθούσε η ασφάλεια στους δρόμους της πόλης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται φοιτητές του Ενιαίου Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Προσήχθη, ανάμεσα σε άλλους, και ο φοιτητής Γ.Σ., μέλος του ΔΣ του ΦΣ ΗΜΜΥ, στο σπίτι του οποίου πραγματοποιήθηκε αναίτια έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων. Σε μία προσπάθεια δικαιολόγησης αυτής της αυθαίρετης πρακτικής κατατρομοκράτησης του απαγγέλθηκαν τελείως ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες

Επισυνάπτω την απόφαση-καταγγελία και την αφίσα που δημοσιεύθηκε από τον Φοιτητικό Σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης στέλνω τις δηλώσεις της Μητέρας του συλληφθέντα Γ.Σ.  και της δηλώσεις του προσαχθέντα φοιτητή Δ.Ρ. του Πολυτεχνείου Κρήτης στο τμήμα Μ.Π.Δ. , καθώς και ήδη δημοσιευμένα βίντεο και συνεντεύξεις των συναδέλφων μας.

Βίντεο-συνεντεύξεις συλληφθέντα και προσαχθέντων που έχουν δημοσιευθεί ήδη:

https://hania.news/2021/03/01/%ce%a7%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%a3%ce%bf%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84/

Δηλώσεις Μητέρας Σκαρλάτου

“Με θλίβει το γεγονός ότι το δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση των φοιτητών να πολιτικοποιούνται και να διεκδικούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία συνολικότερα, καταλήγει σε στοχοποίησή τους και σε αναίτιες και οπισθοδρομικές συμπεριφορές στο πρόσωπο τους από το κράτος! Η πρόσφατη στοχοποίηση του γιου μου για το αναφαίρετο δικαίωμά του να κινητοποιείται και να αγωνίζεται, η οποία οδήγησε στην προσχηματική του σύλληψη, μου προκαλεί όχι μόνο ψυχικό άχθος για την τρομοκράτηση του και την αγωνία του προς αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και θλίψη. Η είσοδος στο πατρικό μου σπίτι, στον προσωπικό χώρο του γιού μου, χωρίς καμία καταγγελία με το πρόσχημα έρευνας για δημόσιες φθορές κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη. Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να κατασκευάσουν μια ανυπόστατη κατηγορία για οπλοκατοχή με αφορμή ένα παλιό φυσίγγι του πατέρα μου που είχε κρατήσει ο γιός μου ως ενθύμιο. Το να αντιμετωπίζονται από το κράτος τα παιδιά μας ως εγκληματίες  με ανησυχεί και με εξοργίζει και την κατάσταση αυτήν την επιβαρύνει περισσότερο, η νομοθετημένη πλέον παρουσία ενός κράτους καταστολής με αυτή τη μορφή, σε μόνιμη βάση, στο χώρο που έχουμε στείλει τα παιδιά μας να σπουδάσουν.”

 

Δηλώσεις Δ. Ρ. Φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης τμήμα ΜΠΔ

Δεν είναι κατάσταση αυτή (!) Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε πλέον..

Πριν 2 μέρες (Σάββατο 27/2) τόσο εγώ όσο και άλλοι συμφοιτητές μου προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα των Χανίων. Μάλιστα ένας φοιτητής συλλήφθηκε αδίκως.

Το δικό μου συμβάν ήταν κάπως διαφορετικό.. Αστυνομικοί με πολιτικά με ακολούθησαν από το κέντρο των Χανίων μέχρι σχεδόν στο σπίτι μου. Ένα αμάξι σταμάτησε μπροστά μου και από το πουθενά πέντε αστυνομικοί μου κράτησαν τα χέρια μου έκλεισαν το τηλέφωνο με τρόπο βίαιο, λες και επροκειτο για απαγωγή. Στην αρχή, μέχρι να καταλάβω ότι ήταν αστυνομικοί, τρομοκρατήθηκα.. Μετά μου ζήτησαν ταυτότητα, την οποία, από αμέλεια μου δεν είχα μαζί μου. Μου είπαν να μπω στο αμάξι , να πάμε μέχρι το σπίτι μ ου να την πάρω και τελικά κατέληξα στο τμήμα. Είχαν κάθε δικαίωμα να με προσαρτήσουν στο τμήμα εφόσον δεν κρατούσα ταυτότητα, δεν είνα κανένα δικαίωμα να μου πουν ψέμματα και να μου φερθούν λες και είχα διαπράξει εγκλημα.

Έπειτα στο τμήμα δέχτηκα από ανούσιες ερωτήσεις, όπως το αν πηγαίνω σε πορείες,  μέχρι και ερωτήσεις που αφορούσαν τον συλληφθέντα φοιτητή Γ.Σ.

Θα ήθελα να κατακρίνω τον τρόπο και την βιαιότητα που εμπεριείχε το γεγονός, καθώς το όλο συμβάν έγινε με έναν τρόπο χουντικό και τουλάχιστον απαράδεκτο. Είχα καθε καλή διάθεση να συνεργαστώ, όπως και έκανα. Δεν χρειαζόταν να μου φερθούν με τέτοια βιαιότητα.

 

Φοιτητικοί Σύλλογοι που έχουν καταγγείλει τα περιστατικά και απαιτούν την άμεση αθώωση του συναδέλφου Γ.Σ. ( επισηνάπτω το αρχείο ΔΣ_ΠΟΛ.ΚΡΗΤΗΣ.pdf που ψήφίζεται απο τους συλλόγους πανελλαδικά)

ΧΑΝΙΑ: ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΗΜΜΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΜΠΔ, ΜΗΠΕΡ, ΜΗΧΟΠ, ΕΛΜΕΠΑ Χανίων.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, CSD, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΤΕΜ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ

ΑΠΘ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΧΗΜΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΟΥ, ΓΑΛΛΙΚΟΥ, ΑΓΓΛΙΚΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΜΠ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΣΕΜΦΕ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΝΑΥΠΗΓΩΝ

ΕΚΠΑ:  ΝΟΜΙΚΗΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

ΓΠΑ: ΦΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ

ΠΑΝΤΕΙΟΣ: ΦΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΠΑΔΑ: ΣΓΤΚΣ, ΣΔΟΚΕ, ΣΕΥΠ

ΠΑΤΡΩΝ: ΠΤΔΕ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας