Αστακός:Εργοδοσία-Λιμεναρχείο πίσω από θάνατο εργαζόμενου στις ιχθυοκαλλιέργειες. Καταγγελία ΛΑ.Ε

2587
αστακός

Την εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών “Νηρέας”, αλλά και τοπικούς παράγοντες και το Λιμεναρχείο καταγγέλλουν κάτοικοι του Αστακού, που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τις εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες πνίγηκε πριν δυο μέρες ο 51χρονος εργαζόμενος Θανάσης Σταμούλης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Κατοίκων Αστακού, στα ιχθυοτροφεία της εταιρίας “Νηρέας” επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που, όπως αποδείχτηκε με τρόπο τραγικό, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στις ευθύνες του Λιμεναρχείου Αστακού, που “κάνει τα στραβά μάτια όταν οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να δουλεύουν με 8 και 9 μποφόρ κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας. Πρόκειται για ένα δίκτυο τοπικών παραγόντων λιμενικών αρχών και ιδιοκτητών της εταιρείας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους”.

Η καταγγελία της Επιτροπής Κατοίκων Αστακού:

Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, 10/01/2019, βραδυνές ώρες έχασε τη ζωή του ο Θανάσης Σταμούλης πατέρας δύο παιδιών, εργάτης φύλακας στην εταιρία Νηρέας στη νήσο Πεταλάς. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη για τους συναδέλφους του που παλεύουν με τα κύματα καθημερινά.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Νηρέας έχουν επιβάλει μονοπωλιακή κατάσταση στην παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής, κρατώντας όμηρο στην κυριολεξία το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Το αποτέλεσμα είναι η επιβολή μεσαιωνικών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Οι πρακτικές αυτές της επιχείρησης θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη και νεκρούς όπως συνέβη με τον συνάδελφό τους.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, όταν οι αρμόδιες κρατικές αρχές και συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο Αστακού κάνει τα στραβά μάτια, όταν οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να δουλεύουν με 8 και 9 μποφόρ κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας. Πρόκειται για ένα δίκτυο τοπικών παραγόντων λιμενικών αρχών και ιδιοκτητών της εταιρείας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Τους καταγγέλλουμε και ζητάμε την απόδοση ευθυνών όπου και όσο ψηλά αυτές ανήκουν. Απαιτούμε από τις δημόσιες αρχές να προστατέψουν τη ζωή των εργαζομένων, βάζοντας φραγμό σε ασύδοτες πρακτικές της εταιρείας.

Απαιτούμε τη λήψη μέτρων για την πάταξη αυθαιρεσιών και παράβαση καθήκοντος των αρμόδιων υπηρεσιών του λιμενικού σώματος Αστακού και Πλατυγιαλίου.

Ανακοίνωση της ΛΑ.Ε Αιτωλοακαρνανίας

«Για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην ιχθυοκαλλιέργεια «ΝΗΡΕΑ» στον Αστακό.»

Η τοπική οργάνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Αστακού Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου στο θανατηφόρο δυστύχημα σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα του «ΝΗΡΕΑ» στο νησί Πεταλάς στον Αστακό.

Είναι γνωστό ότι σ’ αυτές τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας απαγορεύεται «δια ροπάλου» ο συνδικαλισμός, εφαρμόζονται συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς και υπάρχει διαρκής «σιγή ιχθύος» λόγω διαπλοκής τους με τοπικά και κεντρικά πολιτικά συμφέροντα.

Η ΛΑΕ απαιτεί από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, την άμεση διερεύνηση των πραγματικών αιτιών του εργατικού ατυχήματος, την αναζήτηση και την απόδοση ευθυνών στην εργοδότρια εταιρεία είτε σε όποιους άλλους έχουν ευθύνες για την μη τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Την στήριξη με όλους τους δυνατούς τρόπους στην οικογένεια του νεκρού.

Τα ατυχήματα αυτά στην ουσία είναι εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, γιατί με την κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας και των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, ενίσχυσαν την εργοδοτική αυθαιρεσία και οδήγησαν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

ΛΑ.Ε. Αστακού Αιτωλοακαρνανίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας