Από την επιστήμη της πολιτικής οικονομίας στην πολιτική δράση

1036
Από την επιστήμη της πολιτικής οικονομίας

Τι γνωρίζουμε από την Οικονομική Ιστορία και από την Πολιτική Οικονομία.

  1. Η αυξηση της ζήτησης δεν οδηγεί αναγκαία στην αύξηση των τιμών.
  2. Η αύξηση του κατώτερου ονομαστικού μισθού ή η αύξηση του πραγματικού μισθού δεν δημιουργεί ανεργία.
  3. Η αύξηση του πραγματικού μισθού δεν αποτελεί αιτία μείωσης των κερδών των εταιρειών.
  4. Μια μείωση των αποταμιεύσεων δεν οδηγεί στην μείωση των επενδύσεων και ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
  5. Ένα ευέλικτο σύστημα τιμών, ελεύθερες αγορές, δεν επαναφέρει πίσω την οικονομία σε ισορροπία ή δεν οδηγεί στην πλήρη απασχόληση μετά από μία κρίση.
  6. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν προκαλεί ούτε πληθωρισμό ούτε αυξάνει τα επιτόκια.
  7. Το χρήμα δεν είναι σπάνιο, όπως οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, ούτε καθορισμένο είναι και ούτε ουδέτερο είναι ως προς την παραγωγή και την απασχόληση. Αντίθετα η έλλειψη του δημιουργεί ύφεση, μεγάλη ανεργία, φτώχεια και κοινωνική αναταραχή.
  8. Ο πληθωρισμός δεν έχει αιτία την αύξηση της προσφοράς χρήματος όπως ισχυρίζονται οι νεοφιλελεύθεροι του ευρώ, αλλά ο πληθωρισμός είναι η αιτία της αύξησης της προσφοράς χρήματος. Άρα η αιτία του πληθωρισμού πρέπει να αναζητηθεί στην παραγωγή αυτή καθ’ εαυτή. Βλέπε τον επικείμενο πληθωρισμό με τις αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες.
  9. Η ανεργία και η ύφεση έχουν αιτία στην μείωση της ενεργού ζήτησης, ήτοι ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί να αγοράσει την παραγωγή. Το κυρίαρχο κράτος που εκδίδει το νόμισμα του, παραβλέποντας τράπεζες και κεφαλαιούχους, δεν τους έχουμε ανάγκη, οφείλει μέσω των επενδύσεων να αυξήσει την ενεργό ζήτηση έως το σημείο που η ανεργία θα εξαλειφθεί. Είναι ανοησία αυτό που λέγεται από τους νεοφιλελεύθερους του ευρώ, ότι το νόμισμα που θα εκδοθεί θα είναι πληθωριστικό όταν έχεις 1,5 εκατ. ανέργους.
  10. Τέλος το θεμέλιο της Εθνικής Ανεξαρτησίας κάθε Κράτους και Λαού είναι η έκδοση του Εθνικού Νομίσματος και η άσκηση ανεξάρτητης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα παραπάνω συνιστούν μια πλήρη  ολοκληρωμένη απάντηση στην ΤΙΝΑ των νεοφιλελευθέρων του ευρώ, που με βάση τις πολιτικές της λιτότητας ευαγγελίζονται το οικονομικό παράδεισο για όλους ενώ άλλα ζούμε. Φτώχεια, υπανάπτυξη, ξεπούλημα, μετανάστευση, διάλυση, υποδούλωση.

Τα δέκα παραπάνω συνιστούν ένα μήνυμα, ένα ζωτικό μήνυμα.  Η συνεργασία των εθνικών πατριωτικών δυνάμεων  και όχι η σύγκρουση θα φέρει την απελευθέρωση της Χώρας και του Λαού.  ‘Όσοι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται είναι άπληστοι, φιλόδοξοι και ιδεολογικά αγκυλωμένοι. Κανείς μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα αλλά όλοι μαζί μπορούμε.

Πρώτος στόχος: Έκδοση Εθνικού Νομίσματος, όλα τα άλλα έπονται.

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

spyridonstalias@hoymail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας