Από ήττα σε ήττα οι ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ.

3741
Τουρκία

Και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φλερτάρουν με …νέες περιπέτειιες
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Trump αυτήν την εβδομάδα για τη διακοπή παροχής οπλισμού της «αντιπολίτευσης»  στη Συρία  είναι μια έμμεση παραδοχή ότι η 6ετής απόπειρα των ΗΠΑ να μετατρέψουν τη Συρία σε μια νέα Λιβύη, μέσω της ανατροπής της συριακής  κυβέρνησης, απέτυχε.
Φυσικά η απόφαση Trump δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη περιοχή θα αποσύρουν τις δυνάμεις εδάφους και αέρα από τη Συρία, (όπου λειτουργούν παράνομα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου) ή ότι δε θα αναζητήσουν άλλους τρόπους να προωθήσουν το στρατηγικό τους σχέδιο.
Μια ήττα όμως (έστω και τακτικής) είναι μία ήττα. Και διαμορφώνει ένα εντελώς καινούριο συσχετισμό δυνάμεων στη περιοχή, με ότι αυτό σημαίνει για τη πιθανή στάση δυνάμεων, όπως οι Κούρδοι, που έδειξαν μια αμφίσημη στάση όλη τη προηγούμενη περίοδο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εντάξουμε και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ιράκ  Nouri alMaliki, όπου καλεί τις ΗΠΑ να «ξεχάσουν» κάθε δυνατότητα να εγκαταστήσουν εκ νέου αμερικανικές βάσεις στη χώρα.
Σε καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο επίσης αμφισβήτησε (στις ίδιες δηλώσεις) το ρόλο των ΗΠΑ στην απελευθέρωση της Μοσούλης, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε αμφισβήτηση το ρόλο που θα απαιτήσουν οι ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση για τη τύχη της κρίσιμης αυτής ζώνης.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σαφές τακτικό αδιέξοδο στη περιοχή. Ακριβώς γι αυτό (αλλά και λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων στο εσωτερικό τους) και δε μπορεί αυτή τη στιγμή να εμφανίσει ένα ενιαίο, συγκροτημένο  σχέδιο και παραπαίει σε αντιφατικές κινήσεις.
Από την άλλη, η Ρωσία έχει πετύχει όλους τους στόχους της στη περιοχή. Όχι μόνο απέτρεψε την «λιβυοποίηση» της Συρίας αλλά και έχει δημιουργήσει σοβαρές ρωγμές σε όλο το πλέγμα συμμαχιών του ΝΑΤΟ στη περιοχή.
Η ανακοίνωση για την ανακήρυξη της Μικρορωσίας (σαν κράτος αντικαταστάτη της Ουκρανίας) δείχνει ότι θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέτωπα.
Και η Ελλάδα; Παραμένει εγκλωβισμένη στο αυτοκτονικό σχέδιο μετατροπής της σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, πράγμα που μπορεί να την οδηγήσει σε νέες απίστευτες περιπέτειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας