Αποφάσεις Βερολίνου: Σιωπή για τουρκική παρουσία στη Λιβύη και τουρκολιβυκό μνημόνιο

991
βερολίνου

Οι ισχυροί της Γης προχώρησαν σε “αποφάσεις” στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ερήμην των αντιμαχόμενων πλευρών, οι οποίες είναι πολύ αμφίβολο ότι μπορούν να δώσουν μια θετική διέξοδο και προοπτική στον λιβυκό λαό. 

Ειδικότερα η απόφαση της Διάσκεψης για κατάπαυση του πυρός, αν και εφόσον εφαρμοστεί, λειτουργεί περισσότερο ως σωσίβιο για την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία έβλεπε να πλησιάζει η ώρα της πλήρους κατάληψης της λιβυκής πρωτεύουσας από την πλευρά του Χ. Χαφτάρ, που ελέγχει πάνω από το 80% της Λιβύης.

Στη Διάσκεψη δεν υπήρξαν δεσμευτικές αποφάσεις για την αποχώρηση όλων των κάθε μορφής ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη και ειδικότερα των Τούρκων στρατιωτικών και των τζιχαντιστών μισθοφόρων της Τουρκίας.

Δυστυχώς, ο ρόλος της Τουρκίας και η τουρκική παρουσία στη Λιβύη δεν φαίνεται να επηρεαστούν από τις αποφάσεις του Βερολίνου και μάλλον θα συνεχιστεί ανενόχλητη. Ενώ η Ε.Ε. διέψευσε και αυτή την εξαγγελία που είχε κοινοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες για περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων στην Τουρκία.

Φυσικά, ούτε αναφορά δεν έγινε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για το παράνομο και αποσταθεροποιητικό τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, παρ’ ότι κρίσιμο για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, πετάχτηκε στα αζήτητα, διευκολύνοντας, έτσι, τις επιδιώξεις της Τουρκίας για την παγίωσή του.

Είναι αμφίβολο έως αδύνατο ότι οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι οποίες, άλλωστε, παραπέμπονται σε ποικίλες αγνώστου σύνθεσης επιτροπές, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν θετικά και να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική Λιβύη, όπου θα πάψουν οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ανταγωνίζονται για τη ληστεία του μεγάλου εθνικού της πλούτου.

Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ για τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου από το πρακτορείο Sputnik, σύμφωνα με τη δική του οπτική: 

Σε σειρά αποφάσεων για τη Λιβύη κατέληξε η μαραθώνια Διάσκεψη του Βερολίνου που διεξήχθη την Κυριακή. Τα αποτελέσματα θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμμετείχαν πολλοί ξένοι ηγέτες και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, η άμεση κατάπαυση του πυρός στη χώρα, ο τερματισμός της στρατιωτικής υποστήριξης και η συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Πριν τη μαραθώνια διάσκεψη της Κυριακής, η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί να συμβάλλει στην εφαρμογή των συμφωνιών που θα γίνονταν και ειδικά στην εφαρμογή και επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Όπως είχε αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ανάπτυξη στρατιωτικής αποστολής υπό την Ε.Ε. στη Λιβύη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει τις αρχικές θέσεις του. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα και να το συζητήσουν πιο αναλυτικά σε περίπου έναν μήνα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε. που επικαλείται το ΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη Διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να γίνει σήμερα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο οποίο θα μετέχει και ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Δένδιας.

Η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας για τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Η Ελλάδα, σε μια πρώτη αντίδραση μετά τη λήξη της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, φάνηκε να αποτιμά θετικά τα όσα συμφωνήθηκαν.

“Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι θετική είναι και η δέσμευση για την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Οι αποφάσεις στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Με βάση το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι ξένοι ηγέτες καλούν τους εμπλεκόμενους στον εμφύλιο της Λιβύης:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Ο ΟΗΕ καλείται να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση τεχνικών κλιμακίων, ενώ αξιώνεται και η επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Τις αποφάσεις στο Βερολίνο θα διασφαλίσει μια Επιτροπή Παρακολούθησης της συμφωνίας που θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Η Επιτροπή θα συνδράμει τις περαιτέρω ενέργειες του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Γασάν Σαλαμέ, και της αποστολής του ΟΗΕ για τη Στήριξη της Λιβύης.

“Η Επιτροπή θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται – για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά”, ανέφερε ο Μάας.

Λαβρόφ: Χρήσιμη η Διάσκεψη, αλλά δεν έγινε διάλογος μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης δεν κατάφεραν να αρχίσουν διάλογο στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

“Η Διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (…) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη ενός σοβαρού και σταθερού διαλόγου”, δήλωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε πάντως ικανοποίηση για το γεγονός ότι η τελική συμφωνία επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στη λιβυκή σύγκρουση.

“Οι Λίβυοι θα αποφασίσουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους”, υπογράμμισε.

Επισήμανε, επίσης, ότι το συμφωνηθέν έγγραφο εμπεριέχει προβλέψεις για τον τομέα της ασφάλειας, την πολιτική διαδικασία, την οικονομία, τα ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς τη διεθνή βοήθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας